Bursa’da dün akşam saatlerinde başlayan ve 50 hektar kızılçam ormanını kül eden yangın, bölgedeki meyve üreticilerini de vurdu. Özellikle incir, zeytin, üzüm ve şeftali üretiminin yoğun olduğu bölgede, çiftçilerin büyük kayıplar yaşadığı bildirildi.

Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim yaptığı açıklamada Aksungur ve Göynüklü arasında başlayan, Gündoğdu ve Çağrışan’ı da etkisi altına alan yangının meyve bahçelerini yakıp kül ettiğini söyledi. Sabahın ilk ışıkları ile meyve bahçelerindeki hasarın gün yüzüne çıktığını belirten Ekim, orman yangınını henüz tamamıyla kontrol altına alınamaması sebebiyle hasarın boyutlarını tam tespit edemediklerini kaydetti.

EKİM: ZARAR BÜYÜK, ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ

Osmangazi ilçesine bağlı Aksungur ve Gündoğdu bölgeleri ile Mudanya’ya bağlı Göynüklü ve Çağrışan bölgelerinde siyah incir, zeytin ve üzüm üretiminin yoğun olduğunu vurgulayan Ekim, şunları kaydetti: “Bu yıl hava koşulları sebebiyle bütün ürünlerde yüzde 40’lara varan rekolte kaybı vardı. Yangının verdiği hasarı da göz önüne alırsak üreticimizin zararı çok büyük. Yoğun duman nedeniyle yangın sahalarına tam giremedik. Gidebildiğimiz yerlerde meyve ağaçlarının yandığı görülüyor. Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar ile görüştük. Osmangazi ile birlikte hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Ardından üreticinin zararının karşılanması için genel başkanımız nezdinde girişimlerimiz olacak. Üreticiye mutlaka destek çıkmak gerekiyor.”

Mudanya Meyve Üreticileri Birliği ise yazılı açıklamasında, üzüm, incir ve şeftali hasadının başlaması, zeytinin de meyvede olması sebebiyle zararın boyutlarının çok yüksek olduğunu ifade etti. Meyve bahçeleri yanan, yangında zarar gören üreticilerin yetkili birimlere başvuruda bulunması istendi.