Eğitim İş Bursa Şubesi öğretmenlere getirilen yeni nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Fomara meydanında düzenlenen basın açıklamasında öğretmenlere nöbet tutturulması protesto edilirken, atılan sloganlarla uygulama kınandı. ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’, ‘Direne diren kazanacağız’ şeklide slogan atan öğretmenler nöbet tutmayacaklarını belirtti.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona Şubat 2012’de başlattıkları öğretmenlerin nöbet tutmama eylemine diğer sendikaların da destek verdiğini belirterek, “Farklı eylem türleri önerseler de nöbetin angarya görülmesi ve ücretlendirilmesinin istenmesi eylem çağrımızın karşılık bulduğunu göstermektedir. Ancak şu aşamada sahibinin sesi olan yandaş idareciler, okullarda nöbet eylemi yapan öğretmenlerimizi baskı altına almak için idari işlem başlatma tehdidi ile eylemimizi engellemeye çalışıyorlar.” dedi.

Siyasal iktidarın haklı taleplerini görmezden geldiğini anlatan Özkan Rona, “Bundan sonraki süreçte öğretmenlerin büyük çoğunluğunun katılacağı nöbet tutmama eylemine yönelik taleplerimiz; angarya niteliğinde ki nöbet tutma ücretlendirilmelidir. Nöbette geçen süreler öğretmenlerin norm hesaplamalarında da dikkate alınmalıdır. Nöbet anayasamızda da angarya çalışmanın yasak olduğu maddelerine de açıkça aykırıdır. Bununla yetinilmeyerek angarya niteliği tartışılmaz birçok görev yüklenen öğretmenlerimize zorla nöbet tutturulmaktadır. Evrensel tanımda angarya; hiç kimseye veya topluluğa ücret verilmeden zorla iş yaptırılamaz şeklinde tanımlanmıştır. Bu yaptırılırsa karşılığı angaryadır. Bu tanıma göre nöbet görevi açık bir angaryadır.” şeklinde konuştu.

HERKESİN VALİSİ VE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ OLUN

Vali ve il milli eğitim müdürünü de bu sürçe taraf olmakla suçlayan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona şunları söyledi: “Yandaş okul müdürlerine işlem yapması talimatı veren Bursa valisine ve il milli eğitim müdürüne buradan sesleniyoruz. Öğretmenlerin haklı talebine karşı soruşturma tehdidi ile öğretmenlerimizin iş motivasyonu ve okullarımızın iş barışını sarstığınızın farkında değil misiniz? Yandaş sendikanın eylemini uzaktan izleyip, nöbet eylemimize tehditler savurarak tarafınızı açık bir şekilde ortaya koymaktasınız. Herkesin valisi, herkesin milli eğitim müdürü olma sorumluluğunuzu bir kez daha hatırlatıyoruz.”