Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan, bağırsak kanserine yakalanmamak için kızarmış, yanmış, ızgarada pişirilmiş etlerin sık tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Bağırsak kanserinin önlenebilir olduğunu, erken teşhisin önemli olduğunu belirten Canan, kalın bağırsağın (kolon ve rektum bölümü) polip ve kanseri çoğu defa iyice büyüyene kadar belirti vermediklerini kaydetti. Kalın bağırsak kanserine yakalanmamak için beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Canan, en önemli belirtisinin büyük abdestte kan görülmesi olduğunu ifade etti.

Canan, kalın bağırsak belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Bağırsak alışkanlığında değişiklik olmasıyla ishal ve kabızlık olması. Büyük abdestte kan görülmesi, büyük abdest yapılamaması, gaz çıkarılamaması ve hızlı kilo kaybı ve yorgunluk hissi olmasıdır. "

Bağırsak kanserine yakalanmamak için 50-70 yaş arasındaki bireylerin 2 yılda bir dışkıda kan testi yaptırması gerektiğinin altını çizen Canan, 10 yılda bir de kolonoskopi(özel bir aletle kalın bağırsağın incelenmesi) yapılmasının gerektiğini kaydetti.

Bağırsak kanserine yakalanmamak için bol miktarda meyve ve sebze tüketilmesine dikkat çeken Canan, fiziksel olarak aktif olunmasıyla birlikte sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.