Moğolistan Ankara Büyükelçisi Batkhıshıg Badamdorj, 1990'lı yıllardan önce ülkelerinde medyanın devlet kontrolünde olduğunu ifade ederek, "Şimdi Moğolistan medyası tamamen özgür, serbest medya.” dedi.

Moğolistan Ankara Büyükelçiliği’nde demokratik devrimin 25. yıldönümü nedeniyle kokteyl verildi. Kokteylde konuşan Moğolistan Ankara Büyükelçisi Batkhıshıg Badamdorj, ülkesinde 1992 yılında ilk ulusal meclisinin seçildiğini ve o tarihten bugüne kadar her 4 yılda bir genel seçim yapıldığını söyledi. Badamdorj, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk defa 1993 yılında yapıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanı da her 4 yılda ve anayasaya göre sadece iki kere seçilebilir. En son 2012 yılında Moğolistan genel seçimi gerçekleşti. Bu seçim neticesinde koalisyon hükümeti kuruldu. Bu koalisyon hükümeti kurulalı 6 ayı geçti.” diye konuştu.

Moğolistan’ın büyümesinde madencilik sektörünün büyük paya sahip olduğunu kaydeden Badamdorj, şöyle devam etti: “İki büyük maden ocağı şu anda faaliyette. İhracatın yüzde 90’ını madencilik sektörüne ait ürünler oluşturmakta. Aslında önceden ihracat ürünlerinde hayvancılık ürünleri önemli bir kısım oluşturmaktaydı. Türkiye’den dericilik ve hayvansal ürün transferi konusunda çalışıyoruz. Yılda 15 milyon deri ihraç ediyoruz. Bu derilerin yüzde 75’i herhangi bir işlem görmeden ihraç edilmektedir.”

Demokrasi devrimine geçişin Moğolistan halkına faydalı olduğunu ifade eden Badamdorj, şunları kaydetti: “1990'lı yıllar öncesinde yurt dışı seyahat, sadece iş gereği yapılıyordu. 1990'dan sonra herkesin pasaport taşıma hakkı oldu. Kuzey Kore’de 20 bin civarında yaşayan Moğol var, ABD’de 10 bin, İngiltere’de 5 bin. İnsanlara iktisat özgürlüğü verildi. Kim ne iş yapmak istiyorsa özgürdür. Eskiden üretim yüzde 100 devletin kontrolündeydi. Ama bugünkü milli gelirin yüzde 80’i özel sektör tarafından yapılıyor. Yine 1990'lı yıllardan önce medya devlet kontrolündeydi. Şimdi Moğolistan medyası tamamen özgür, serbest medya. Bugün Moğolistan cumhurbaşkanını, başbakanı, Millet Meclisi, herkese istediği şekilde eleştiri yapabiliyor. Daha önce hükümetin aleyhine hiçbir söz edilmiyordu.”