Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi John R. Bass, uluslararası alanda, Türkiye’nin ABD’nin önemli bir stratejik müttefiği olmaya devam ettiğini söyledi. Bass, “Her ikimizin de ülkelerini tehdit eden teröristlere karşı birlikte savaşmaya ve inandığımız değerleri savunmaya devam edeceğiz.

Benzer şekilde hem teröristler hem de Esed rejimi tarafından tehdit edilen Suriyelilere ve Iraklılara insani yardım yapma konusundaki ortaklığımız, gücümüzü ve kararlığımızı gösteriyor. Adana ve Güneydoğu Türkiye’de sahip olduğumuz ortak değerler gündemimizi belirledi.” dedi. 239’uncu Amerikan Bağımsızlık Günü resepsiyonu Adana Sheraton Oteli’nde gerçekleşti.

Vali Mustafa Büyük, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve çok sayıda ABD’linin katıldığı programda Büyükelçi John R.Bass, eşi Holley Holzer Bass ve Adana Konsolosu John L. Espinoza davetlileri kapıda karşıladı. İki ülke milli marşlarının okunduğu gecede bayram merasimi düzenlendi. Ankara Büyükelçisi John R. Bass, buradaki konuşmasında Amerika’nın bağımsızlığının 239’uncu yılı kutlamalarına katılan misafirlere teşekkür etti. Bass, “Adana’da olmaktan, güzel ve tarihi yerlerin bazılarını görmekten, mükemmel kebabından yemekten, enerjik, akıllı ve çok misafirperver Adanalılar, Mersinliler, Antepliler ve diğer misafirlerimizle tanışmaktan memnuniyet duyuyorum.” ifadelerini kullandı. ‘Bu güzel şehir’ diye tanımladığı Adana’da Amerikan ordusunun 1954 yılından beri var olduğunu hatırlatan Bass A.B.D. Konsolosluğu’nun 1961 yılında İskenderun’dan bu kentte taşındığını belirtti.

'KADINLARIN POLİTİKAYA ATILMASINI TEŞVİK ETTİK'

Bass, şöyle devam etti: “Buradaki işimiz her zamanki önemini koruyor. Bu özel gün bana birlikte yaptığımız çalışmaların ülkeler ve insanlar olarak paylaştığımız değerleri vurguladığını hatırlatıyor. Bu değerler sizinle Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluşunu kutlarken gurur duymamı sağlayan değerlerle aynı. Bu sene birlikte önemli şeyler yaptık. Aile içi şiddeti önlemeye yönelik programlarla kadınlar için iş fırsatlarını artırarak ve kadınların politikaya atılmasını teşvik ederek, birlikte kadınları güçlendirdik. Yakın zamanda gerçekleşen milletvekili seçimlerinde kadınların başarısı kadınları daha güçlü işlerde görmek isteyen herkes için bir başarıdır. Gençlerimize bilgilendirici programlar, değişim programları ve hem ülkemizde hem de dünyada yeni bağlantılar sağlayarak beraber yatırım yaptık. Kişisel bağlantılarımızı sosyal medya, sanatsal ortaklıklar ve en önemlisi diyalogla arttırdık. Bütün bu aktiviteler ve ortaklıklar, paylaştığımız ortak değerlere, demokrasi ve özgürlükle ilgili ortak fikirlerimize dayanmaktadır.”

“Ülkelerimiz ve insanlarımız arasındaki dostluğa olan desteğinize çok müteşekkiriz. Bu gece burada bulunmanız zamana yenik düşmeyen bir dostluğun ve müttefikliğin önemli bir işaretidir.” sözleriyle konuşmasına başlayan Adana Konsolosu John L. Espinoza ise buradaki görev süresinin Temmuz ayında dolmasından duyduğu üzüntüye dile getirdi. Espinoza, “Misafirperverliğiniz, cömertliğiniz ve arkadaşlığınıza çok teşekkür ediyorum. Mersin, Adana ve Güneydoğu’da bir çok şeyi özleyeceğim. Kebaptan, lahmacuna; köfteden baklavaya kesinlikleri yemekleri özleyeceğim. Tarsus’un Kleopatra kapısından Adana Taşköprüye; Diyarbakır on gözlü köprüden Göpeklitepe’ye ve Hatay’ın güzel mozikleri ile tarihi yerlerini kesinlikle özleyeceğim. Ama tabiki en çok bu bölgenin entelektüel, cömert, cesur kadın ve erkeklerini özleyeceğim. Üç yıl önce Türkiye’ye geldi. Üç kısa yılda Türkiye’de çok şeyler değişti. Burada barış ve demokrasinin gelişeceğini biliyorum.” diye konuştu. Polisin sıkı güvenlik tedbirleri aldığı resepsiyon müzikle devam etti.