Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, Nevşehir’e gelişinde dünyanın en büyük yeraltı şehri olduğu belirtilen Nevşehir Kalesi ve civarındaki alanı da gezdi.

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen beraberinde Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız ve Türkiye’nin eski Melbourne Başkonsolosu Vahit Özdemir’le birlikte Vali Mehmet Ceylan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Vali Ceylan, Nevşehir’in, dünyanın önemli kültür, doğa turizmi bölgelerinden Kapadokya’nın merkezi konumunda bulunduğunu, kendi nüfusunun 10 katı civarında turist ağırladığını kaydetti. İl nüfusunun 285 bin civarında olduğunu belirten Ceylan “ Gelen turist sayısı ise bunun 10 katı civarındadır. Bu da önemli bir turizm merkezi olduğunun göstergesidir. Avustralya’dan turist gelmesi için turizm elçimiz olmanızı diliyorum. Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
Büyükelçi Larsen ise Kapadokya’nın, çok sıradışı bir güzelliğe sahip olduğunu ifade etti.

Nisan ayında 10- 12 bin civarında Avustralya’dan ziyaretçinin Çanakkale Savaşlarını anma amacıyla Türkiye’ye geldiğini belirten Larsen “ Bu yıl muhaberelerin 100. yıldönümüdür. Bu nedenle gelen sayısının çok daha fazla olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan tarafından Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen’e Nevşehir’e özgü kuru üzüm ve pekmezle birlikte Avanos ilçesinde topraktan yapılma çini tabak hediye etti.

BÜYÜKELÇİ, NEVŞEHİR KALESİ'NDE

Büyükelçi Larsen, Nevşehir Valiliği ziyaretinin ardından dünyanın en büyük yeraltı şehrinin bulunduğu belirtilen Nevşehir Kalesi ve civarını gezdi. Kale çevresinde kentsel dönüşüm çalışmaları sonrasında bine yakın konutun yıkımı sonrasında başlatılan temizleme çalışmaları sırasında buranın altında 110 metre kotta 785 bin metrekarelik alanın çok büyük bölümünde bir yeraltı şehri fark edildi. Nevşehir Kalesi'nin altında birbiriyle bağlantılı olduğu belirtilen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kapladığı belirlenen yeraltı şehri Kapadokya ve ülke turizmine kazandırılma çalışmaları da yapılacak. Tespit edilen yer altı şehri kapladığı alanla dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden biri olduğunu ifade ediliyor. Ayrıca Göre beldesinden Nevşehir Kalesi'ne kadar da 7 kilometrelik bir tünel tespit edildi. Osmanlı arşivlerinden de bölgede 30 adet su yolunun olduğu belirlendi.
Burada basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Larsen, Kapadokya’yı tarih ve coğrafyanın sıradışı bir birleşimi olarak tanımladı.
Binaların peyzajla birleşmesi ve peribacalarının coğrafyayla bütünleşmesinin sıra dışı bir görünüm sağladığını anlatan Larsen, "Kapadokya’ya çok sayıda turistin geldiğini biliyorum ama daha fazla sayıda Avustralyalının da bölgeye gelmesini, Türkiye’ye geldiklerinde Kapadokya’yı da programlarına eklemelerini istiyoruz. Burada mükemmel ve sıcak bir karşılama oldu. Bölgeye ailemle birlikte gelmek istediğimi de belirtmek istiyorum. Türkiye’nin Kapadokya dışında da çok büyük ve görülmesi gereken çok önemli yerleri var." diye konuştu.