Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen "Bu yıl Avustralya’da Türkiye, Türkiye’de de Avustralya yılı olarak kutlanacak. Bu aktivitelerin bir bölümünü de Kapadokya’da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Türkiye Avustralya için önemi artan bir partner oluyor." dedi.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız’ın daveti üzerine ailesi ile birlikte Nevşehir’e gelen Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Kapadokya Bölgesi’nde yaptığı turistik gezinin ardından Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’ı ziyaret eden Avustralya Büyükelçisi, sonrasında Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nda NTSO Meclis üyeleri ve işadamları ile bir araya geldi. NTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantının açış konuşmasını yapan NTSO Başkanı M. Arif Parmaksız, Çanakkale Savaşları sonrası başlayan Avustralya Türkiye dostluğu çerçevesinde bu yıl 100. Yıldönümü kutlanacak olan Anzak etkinliklerinin bir bölümünün Kapadokya Bölgesi’nde gerçekleşmesini talep ettiklerini belirtti. Parmaksız, "Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen’i bu amaçla bölgemize davet ettik. Kendisine davetimize icabet ettikleri için teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye Avustralya Melbourne eski Başkonsolosu Vahit Özdemir ile Nevşehir Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve işadamlarının katıldığı toplantıda Avusturalya- Türkiye ekonomik işbirliği konuları da masaya yatırıldı. Avustralya Ankara Büyükelçisi Jales Larsen’de bir yıldır Avustralya Büyükelçisi olarak görev yaptığını belirterek, şöyle devam etti: "Kapadokya Bölgesi’nde olmak benim için büyük bir ayrıcalık. Kapadokya, dünyaca tanınan bir bölge ve Avustralyalılar tarafından da bilinen bir bölge. Kapadokya Bölgesi tarih, mimari ve doğanın mükemmel bir karışımı olan bir bölgedir. Türk Avustralya ilişkileri bilindiği gibi 100 yıl önce Çanakkale’de Gelibolu Savaşları ile başladı. Benim Büyükelçi olarak yapmak istediğim bu pozitif ilişkileri ve geçmişi daha enerjik bir iş ortamına taşıyabilmektir. Mesafe faktörü sebebiyle ekonomik işbirliği konusunun iki ülke arasında çok iyi olduğu söylenemez. İki ülke arasında yapılan anlaşma gereği 2015 yılında Türkiye Avustralya ülkeleri arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bazı özel aktivitelerin gerçekleştirilmesi kararı alındı. Bunu desteklemek için de geçtiğimiz yıl Avustralya –Türk İş Konseyi kuruldu. Umut ediyorum ki bu iş konseyi her iki ülke için daha iyi ilişkilerin çıkmasına vesile olur. İkincisi iki ülke arasında kültürel etkinlikler yapılmasıydı. Bu yıl Avustralya’da Türkiye, Türkiye’de de Avustralya yılı olarak kutlanacak. Bu aktivitelerin bir bölümünü de Kapadokya’da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Türkiye Avustralya için önemi artan bir partner oluyor."

Büyükelçi Larsen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin önderliğini yaptığı B20 Ülkeleri’nin de önemini koruduğunu belirterek, Türkiye Avustralya ikili ilişkiler çerçevesinde öğrenci değişimi, tarım alanında teknolojik ve uygulama değişimleri ile madencilik konularında işbirliklerine açık olduklarını sözlerine ekledi. Toplantıya katılan işadamlarının sorularını da yanıtlayan Büyükelçi Larsen, iki ülke arasında işbirliğinin her alanda geliştirilmesini istediklerini dile getirdi. Toplantı sonrasında NTSO Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen’e el işçiliği Hitit testisi hediye etti.