Adana Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Bulgaristan’da yapılan Koca Yusuf Müzesi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kalabalık bir heyetle gittiği Bulgaristan’da, Cihan Pehlivanı Koca Yusuf’un anısını yaşatmak amacıyla geçen yıl temelini attığını müzenin açılışını gerçekleştirdi. 4. Koca Yusuf Yağlı Güreşleri’ni de izleyen Başkan Hüseyin Sözlü, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle restore edilen Koca Yusuf’un doğup büyüdüğü evde de incelemelerde bulundu. Başkan Sözlü ve beraberindeki heyet Şeytancık ilçesindeki Koca Yusuf Anıtı’na çelenk koydu.

Önemli bir hizmeti yerine getirmenin şerefine nail olduklarını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “Koca Yusuf gibi bir değer söz konusu. Pehlivanlıktan kazandığı paralarla köyünde yaptırdığı evi yerle yeksan olmuştu. O evi yaparken orada izi kalmasını arzu etmişti ama kerpiç ev zamanla yıkılmış. Aslına sadık kalarak yeniden yaptırdık, restore ettirdik. Zamanında Karalar Köyü’nün en güzel evlerinden bir tanesiymiş. Onu yeniden diriltmenin bahtiyarlığını yaşadık. Halkımıza hizmet ederken Türk dünyasının bulunduğu her yere uzanabilmek anlamlı ve güzel. Deliorman’da Koca Yusuf’un köyünde, büyük güreşçilerin bulunduğu noktada 4. Koca Yusuf Yağlı Güreşleri yapılıyor. Geniş coğrafyalara dağılmış, varlığını kendi kültürüyle devam ettirebilen bir milletiz. Siyaseten olmasa da kültürel olarak buradayız. Burada Koca Yusuf’un ayağına gelmek Türklüğe gelmek, Türklüğü yüceltmek, Müslüman Türk kültürünün ilelebelet buralarda yaşamasına hizmet etmektir. Önümüzdeki yıl Makedonya Üsküp’te Türk okullarının fiziki şartlarını iyileştireceğiz. Büyükşehir meclisimiz bu konuda yetkiyi verdi.” dedi.

AÇILIŞA KALABALIK TOPLULUK KATILDI

Koca Yusuf Müzesi’nin açılışına, Başkan Hüseyin Sözlü’nün yanı sıra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, MHP Tekirdağ Milletvekili Enes Kaplan, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, İmamoğlu Belediye Başkanı Gazi Adamhasan, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filik, Şeytancık Belediye Başkanı Nuriddin Basri İsmail, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Türkiye’de faaliyet gösteren Balkan dernekleri başkan ve yöneticileri ile yöre halkı katıldı.

Karalar Köyü’nde Koca Yusuf Müzesi oluşturulması ve Koca Yusuf’un evinin restore edilmesi çalışmalarından dolayı Şeytancık Belediyesi Fahri Vatandaşlık (Hemşehrilik Beratı) unvanına layık görülen Başkan Hüseyin Sözlü, söz konusu beratla yöre insanına daha da yakınlaştığını belirterek, Şeytancık Belediye Başkanı Nuriddin Basri İsmail’e ve belediye meclis üyelerine teşekkür etti.

4. Koca Yusuf Yağlı Güreşleri’ni izleyen Başkan Sözlü, Koca Yusuf Güreşleri’nin, Koca Yusuf gibi güreşçilerin yetiştiği bir er meydanı olması dileğinde bulundu.