Türk Toraks Derneği, Dünyada ve Türkiye’de en öldürücü kanser türünün erkeklerde prostat, kadınlarda meme kanseri ardından da en sık görülen Akciğer kanseri geldiğini bildirdi. Ayrıca sanayi bölgelerinde ve büyük şehirde yaşayanlarda, kırsal bölgelerde yaşayanlara göre daha fazla Akciğer kanseri görülüyor.

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, akciğer kanserinde, olayın akciğer içinde gerçekleştiğini ve kontrolsüz büyüyen bir kitle, tümörden oluştuğu, bu kanser dokusunun akciğerlere, komşu dokulara ya da vücudun başka bölgesinde akciğer, yemek borusu, lenf bezleri, sinirler, hatta nadir de olsa kalp ve kalp zarına yayılabileceği ifade edildi.

Akciğer kanseri konusunda kimin daha risk altında olduğu konusuna sigara içenlerde gelişme olasılığının çok çok fazla olduğunu vurgu yapılan yazılı açıklamada, akciğer kanserinin yüzde 80-90’ının sigara nedeniyle geliştiği, kansere yakalanma oranının ise günde 10 sigarayı uzun süredir içenlerde 5 kez, günde 40 sigara içenlerde ise 24 kez arttığı belirtildi.

BAZI İŞYERLERİNDEKİ MADDELER KANSER YAPABİLİYOR

Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre; puro, pipo, nargile içenlerde de risk fazla. ‘Light sigara ‘denilen sigara türleri kanser riskini azaltmadığı gibi bazı akciğer kanseri türlerinin gelişim olasılığını artırıyor. Kendileri sigara içmedikleri halde sigara içilen ortamda bulunanlarda da akciğer kanser riski artıyor. Sanayi bölgelerinde ve büyük şehirde yaşayanlarda, kırsal bölgelerde yaşayanlara göre daha fazla akciğer kanseri görülüyor. Sigaraya göre daha az etki oluşturmasına rağmen, kişi hem sigara içiyor hem de kirli hava soluyorsa risk katlanıyor. Bazı işyerlerinde bulunan maddelerin de kanser yapabildiği, gemi inşaatı, izolasyon, fren balataları tamiri gibi ‘asbest’ içeren sanayi dallarında çalışanlarda risk en fazla. Radon gazının maruziyeti de akciğer kanserine neden olabiliyor.

EKSİK GIDA ALIMI KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bazı ailelerde akciğer kanseri yanında başka kanserlere de sık rastlanıyor. Ailelerinde herhangi bir çeşit kanser olan kişilerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiği uyarısı yapıldı. Daha önceden tüberküloz geçirmiş olanlarda ve akciğer sertleşmesi ile giden hastalığı olanlarda da Akciğer kanser riski fazla bulunduğu tespit edildi. Akciğer kanseri gelişiminde diyetle ilgili bazı faktörler de rol oynayabileceğine vurgu yapan açıklamada özellikle A ve C vitamininden, selenyumdan eksik gıdalarla beslenenlerde riskin arttığı kaydedildi.