Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Türk gazeteci heyetinin İsrail’den sınır dışı edilmesini kınadı. BYEGM, “Basın meslek örgütlerini ve gazetecileri, İsrail’in hukuka, insan haklarına ve basın özgürlüğüne aykırı uygulamalarına duyarsız kalmamaya çağırıyoruz.” dedi.

BYEGM Genel Merkezi'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şu şekilde: “25 Haziran 2015 tarihinde Sadaka Taşı Derneği'nin Kudüs'te düzenleyeceği iftar programına katılmak üzere Tel Aviv Ben Gurion Havaalanı’na inen 4 Türk gazeteci ve 5 STK temsilcisi gözaltına alınmış ve 9 saat boyunca sorgulanmıştır. Fiziki kısıtlama ve inceleme adı altında psikolojik baskıya maruz bırakılan vatandaşlarımızdan 7’si, ülkeye giriş yasağı konularak sınır dışı edilmiştir.

DUYARSIZ KALMAMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Türk gazeteci heyetinin hiçbir gerekçe gösterilmeden sorgulanması, geçerli vizeye rağmen girişlerine izin verilmemesi seyahat, düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik açık bir müdahaledir. Basın özgürlüğünü tehdit eden ayrımcı uygulamayı ve İsrail yetkililerinin vatandaşlarımıza yönelik tutumunu kınıyoruz. Basın meslek örgütlerini ve gazetecileri, İsrail’in hukuka, insan haklarına ve basın özgürlüğüne aykırı uygulamalarına duyarsız kalmamaya çağırıyoruz.”