Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Temsilci adayı Yılmaz Karaca “BYEGM’nin yeni genel müdürü, aldığı talimatla Anadolu gazete sahiplerine, cemiyet başkanlarına randevu vermeyerek seçimde taraf olduğunu göstermiştir.” dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanvekili ve BİK Anadolu Temsilci Adayı Yılmaz Karaca, BYEGM tarafından 31 Ocak’ta Ankara’da yapılacak olan “BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği Seçimleri”ne siyaset bulaştırıldığı için tartışmalı ve şaibeli hale geldiğini söyledi. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi’nin kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde değil “talimatla” hareket ettiğini ifade eden Karaca, hafta sonu Ankara’da yapılacak BİK Anadolu Temsilciliği seçimlerinin şaibeli hale geldiğini belirtti.

Yılmaz Karaca, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

TALİMAT ALIYOR

“BYEGM’nin yeni Genel Müdürü Cemalettin Haşimi göreve geldiği günden bu yana skandallara imza atmış, sürekli basın kart almayı hak edenler komisyondan geçmesine rağmen, aldığı talimat sonrasında komisyon kararını onaylamayarak bir skandala imza atmıştır. Ardından da BİK Anadolu Temsilcileri seçimlerinde, 'Kendi yandaşlarımız seçimi kazanmaları için ne gerekiyorsa onu yap' talimatına harfiyen uyarak 'vekalet tercih formu' yaratmış, açık ve net taraf olduğunu ortaya koymuştur. Sayın genel müdür, kendisini ziyaret edip olayları anlatmak isteyen Cemiyet Başkanları ve aday olan gazete sahiplerine BYEGM’nin kapılarını kapatmış, ne telefonuna çıkmış, ne de randevu isteklerine cevap vermiştir. Aynı Genel Müdür, açık ve taraflı olduğunu devam ettirmiş, imza sirküleri ve gazete sahiplerinin orijinal vekaletlerini kabul ettirmeyerek, yandaşlarının talimatı ile hazırlattığı vekalet örneklerini ortaya çıkarmış, adeta diğer grubun bir adayı gibi çalışmıştır.”

YASALAR ÇİĞNENİYOR

BYEGM’nin açıklanan seçim programını da sadık kalmadığını ifade eden Karaca, “Açıklanan seçim programına sadık kalmamış, 14 Ocak'ta itirazdan sonra açıklanacak kesin listeyi, yazı ile uyarmamıza rağmen açıklattırmamış, ne kadar taraflı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Seçim çalışmasına başlayan bizlerin elindeki liste ile gizli tutulan liste arasında bir hayli sayı farkı mevcuttur. Bu durumu ancak şehirlere gittiğimizde öğrendik. Bu yetmiyormuş gibi sadece resmi ilan alan gazetelere vekalet gönderilmesi gerekirken, resmi ilan almayan gazetelere de tercih formu gönderilerek skandallara bir yenisi daha eklenmiştir. Taraflı BYEGM, sürekli basın kartı sahiplerine vekalet yetkisini dahi vermemiştir. Gazete sahibinin kime nasıl vekalet vereceği konusuna bile ipotek koyulmuş, yeni şartlar getirilerek yasalar çiğnenmiştir” diye konuştu.

Şaibeyle kazanılan seçimin kimseye hayır getirmeyeceğini vurgulayan Yılmaz Karaca, sözlerini şöyle tamamladı:
“BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri seçimine resmen siyaset karıştırılmıştır. Devletin dairesinde çalışanlara yandaşların talimatla rakiplerini nasıl alt edeceklerinin de söylendiği böyle bir durumda var gücümüzle mücadele ettik, halen de ediyoruz. Kazanan her zaman namuslular, dürüstler olacaktır. Şaibelerle kazanılan seçim kimseye hayır getirmeyecektir. Her şeye rağmen sonuç ne olursa olsun seçimin galibi bizler olacağız.”