Genelkurmay Başkanlığı tarafından 'Askere Gitmeyin Çünkü' kitabına katkıda bulunan isimler arasında yer alan Meydan gazetesi yazarı Cafer Solgun, Ergenekon ve Balyoz gibi davaların kapatıldığı dönemde soruşturmanın açılmasını manidar bulduğunu söyledi.

“Askere Gitmeyin Çünkü…” isimli kitaba yazılar ve çizimler yoluyla katkı sunan Akın Birdal, Aydın Engin, Cafer Solgun, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sadık Yalsızuçanlar, Tan Oral, Ohannes Kılıçdağı ve İsmail Beşikçi gibi isimler hakkında Genelkurmay Başkanlığı’nın şikâyeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Ceza Kanununun 318. maddesi gereği soruşturma başlattı.

Hakkında soruşturma başlatılan Cafer Solgun Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirmelerde bulundu. Ergenekon, Balyoz davalarının kapatıldığı bir dönemde bu soruşturmanın açılmasını manidar bulduğunu belirten Solgun, “Sayın Cumhurbaşkanının geçtiğimiz günlerde Harp Akademilerinde Balyoz ve Ergenekon davalarını kastederek aldatıldık dediği bir anlamda özür dilediği bir dönemde bu soruşturmanın başlatılmış olmasını son derece manidar buluyorum. Muhtemelen soruşturma sonucunda bir dava da açılacaktır ama dava açıldı diye hakkımızda 318. Maddeden bir takım cezalar istenecek diye bu gerçekleri söylemekten vazgeçecek değilim. Nitekim mahkeme açılırsa mahkeme huzurunda da bunları üzerine basa basa söylemeye devam edeceğim.’’ ifadelerini kullandı.

Askerliğin zorunlu olarak yapılaması gereken bir iş olmadığını vurgulayan Solgun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim ordumuzun bilinen darbeci bir sicili var. Maalesef bugüne kadar bu darbeci geçmişinden ve icraatlarından dolayı doğru düzgün demokratik manada hesap vermiş, ben kişi olarak sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanmış darbe dönemlerinde işkence eziyet görmüş ve sıkıyönetim cezaevlerinde yıllarca kalmış biriyim. Ülkemizin yakın tarihi boyunca biz ordu deyince maalesef demek gerekir. Bunları hatırlıyoruz. Şimdi bu geçmişin, sicilin sahibi olan bir orduda askerlik yapmaya ben kimseyi çağırmam. Zaten genel anlamda zorunluk askerlik uygulamasına karşıyım. Askerlik zorunlu olarak yapılması gereken bir iş değildir. Bunun meraklısı gider profesyonel anlamda yapar, maaşını alır. Bunun yanı sıra ordu deyince aklımıza eğitim zayiatı adı altında kaybettiğimiz eşlerimiz geliyor. Kaza kurşunuyla ölen intihar etti denilen insanlarımız geliyor. Bu yönüyle de baktığımız zaman bu orduda askerlik yapmak insanlara güle oynaya buyurun gidin denilecek şey değil. Ben askere gitmeyin çünkü başlığıyla herkesin baktığı yerden bir cümleyle katkı verdiği bu kampanyaya bir cümleyle katıldım. Şimdi bu maalesef kirli, kanlı, darbeci geçmişin sahibi olan ordu insanları askerlikten soğutmuyor da benim ve aynı duygu düşünceleri paylaştığımız 381 insanın cümleleri mi halkı askerlikten soğutuyor?''