Aktif Eğitimciler Sendikası Kırıkkale İl Temsilcisi Tevfik Delice, yaptığı basın açıklamasında okullarda çocuk bakım odasının ihtiyaç olduğunu, eğitim çalışanlarından azami seviyede faydalanmak ve çocuklarından ayrı kalmadan çalışmalarını sürdürebilmeleri için bu konunun çözüm beklediğini söyledi.

Eğitim çalışanlarının en temel sıkıntılarından birinin çocuk bakımı olduğunu söyleyen Delice, “Ailevi problemlere bile sebep olacak kadar ciddi bir sorundur. Özellikle ailelerinden uzakta görev yapan öğretmenlerin, çocuklarını emin ellerde yetiştirmeleriyle alakalı yaşamış oldukları kaygı, performanslarını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukları için güvenilir bir bakıcı bulup bulamama endişesi, hem kendi iç dünyalarında bir çalkantı meydana getirmekte hem de ders verdiği öğrenciler açısından çalışma verimini olumsuz etkilemektedir. Hayatın ilk yılı, bebeğin anneye her yönüyle bağımlı olduğu bir dönemdir. Çocuk yürümeye ve koşmaya başladığında ise kendi başına hareket etme, bağımsız olma isteği içinde olmasına rağmen anneyi etrafında görmekten, onun yanında olmaktan hoşlanır. Kreş ve anaokulları çocuğun sadece bakıldığı ya da oyun oynadığı bir ortam değil, sosyalleşme becerisinin geliştiği, kurallara uymayı, yaşıtlarıyla ilişki kurmayı, paylaşmayı öğrendiği sosyal bir ortamdır.” dedi.

Çocuk bakım odası ile ilgili anket yapıldığını belirten Çakın, “Bin 869 eğitim çalışanı ile yapılan bir ankette, ‘Eğitim kurumlarına çocuk bakım odası yapılmalı mıdır?’ sorusuna, katılanların yüzde 96'sı 'evet' derken sadece yüzde 4’ü 'hayır' demiştir. Bu anket sonucu da gösteriyor ki çocuk bakım odası, eğitim çalışanları için önemli bir ihtiyaçtır.” şeklinde konuştu.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı olarak yayımlanan 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Çocuk Bakım Evleri Hakkında Yönetmelik'te düzenleme yapılarak, çocuk bakım odaları açılabileceğini söyleyen Temsilci Delice, “Okullarda çocuk bakım odalarının oluşturulmasıyla çocuk ile anne arasındaki bağ kopmamış olacak, eğitim çalışanı annelerin mesleki motivasyonları yükselecek. Öğretmenlik mesleği toplum tarafından prestij kazanacak olup Milli Eğitim Bakanlığı'nın saygınlığı ve tercih edilirliği de artacaktır. Böyle bir uygulama ile dünya ülkelerine de örnek olma şansı elde edilecektir. Kayıtdışı çalışan vb. gideri önlenmiş olacak, hatta işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlanarak, her sene mezun edilen yüzlerce gencimize de yeni bir istihdam kapısı açılmış olacaktır. Çocuklara özel bakıcı tutulması veya bakım yurtlarına verilmesinin hem devlet memurlarının aile bütçesine getirdiği hatırı sayılır yük azaltılmış hem de çocuklar ehil ve güvenilir ellerde ve daha sağlıklı ortamlarda yetişecektir. Çocuk gelişimi alanı öğrencilerine staj imkânı da oluşturulmuş olacaktır.” dedi.