İki çocuk annesi Yosma İnanç(33) 10 yıl önce evlendiği eşi Baysal İnanç Rusya'ya çalışmak üzere gitmesinin ardından Rus bir kadınla evlendi. Ardından çocuklarını ve karısını ortadan bırakan İnanç boşanma davası açtı. Yosma İnanç'ın dul olan annesi Şadiye Boza ile ölen eşinin ardından 8 ay önce ikinci evliliğini yaptı. Ancak üvey dede, üvey torunlarına bakamayacağını belirtince Boza da eşinden ayrıldı. Hiçbir geliri, kışlık yakacağı ve mutfakta tüpü dahi bulunmayan aile komşularının yardımı ile hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Erzurum'da sosyal bir yara bütün şiddetiyle kanıyor. Yakutiye ilçesi Yeğenağa mahallesinde 200 TL'ye kiraladıkları boş bir evde ilköğretim üçüncü sınıfa giden iki oğlu ve dul annesiyle yaşama mücadelesi veren Yosma İnanç, hayırsever vatandaşların yardımıyla ayakta duruyor. Komşuların verdiği kömür sobası ve 3 yer döşeğinden başka hiçbir şeyin bulunmadığı evde Yosma İnanç, çocukları ve annesi, komşuların desteği ile çetin kış şartlarında yaşama mücadelesi veriyor.

Sıhhi tesisat ustası olan eşinin 8 yıl önce çalışmak için Beyaz Rusya'ya gittiğini geçen yıl kendilerini görmeye geldiğini belirten Yosma İnanç, "Eşimle 10 yıl önce evlendik. 8 yıl önce çalışmak için Beyaz Rusya'ya gitti. Ancak Rusya'da başka bir kadınla evlenip çocuk sahibi olduğunu öğrendim. Geçen yıl Erzurum'a geldi. Kayınvalidemle aynı evde oturmaya başladık. Ardından kayınvalidem çocuklarımla birlikte beni evden attı. Kocam da Rusya'dan boşanma davası açtı. Kocam iki oğlumla beni sahipsiz, yuvasız bıraktı. Komşuların ve çocuklarımın öğretmenlerinin desteği ile yaşamaya çalışıyoruz." dedi.

Eşi tarafından terk edilmesinin ardından 8 ay önce evlenen dul annesinin yanına sığındıklarını ancak üvey babasının kendisini ve torunlarını istememesi üzerine annesinin de eşinden ayrılıp kendileriyle birlikte yaşamaya başladığına aktaran İnanç, "62 yaşındaki annem bizim için yuvasını dağıttı. Babam 20 yıl önce hastalıktan ölmüştü. Annem de 8 ya önce başka birisiyle evlenmişti. Üvey babam bizi sahiplenmeyince annem de eşinden ayrılıp bizimle yaşamaya başladı." dedi.

Evlerinde komşuların verdiği kömür sobası, LPG'si olmayan mutfak ocağı ve 3 yer yatağı ve bir kilimden başka hiçbir eşyalarının bulunmadığını belirten Yosma İnanç, "Evimizde dünya malı adına eşya yok. Komşuların emanet verdiği sobayı yine komşuların verdiği yakacakla ısıtıyoruz. Karnımızı komşularımız doyuruyor. Üçüncü sınıfa giden çocuklarımın giderlerini öğretmenleri karşılıyor. Günlük üç ekmek ihtiyacımızı ise bir vakıftan alıyoruz. Çamaşırlarımızı ise komşularımız makinalarında yıkıyor." diye konuştu.

Yakutiye Kaymakamlığı'nın geçen yaz bin TL nakdi yardımda bulunduğunu ve Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nden de 3 aydır 500 TL tutarında nakdi yardımı alamadıklarını sözlerine ekleyen Yosma İnanç, "Sağolsun Yakutiye kaymakamımız yazın bin TL vermişti. Bu parayla evimizin her ay 200 TL olan kirasını ödedik. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü de aylık 500 TL yardım ediyordu. Ancak üç aydır bu parayı kesti. Geçen gün gittiğimde bana gelecek ay vereceklerini söylediler. Mağduruz." şeklinde konuştu.

HERŞEY KIZIM VE TORUNLARIMIZ İÇİN

Kızı ve torunları için eşinden ayrıldığını belirten Şadiye Boza da "Kızım ve iki torunum için canımdan vazgeçerim. Sığınacak, gidecek bir yerleri olmayan kızım ve iki torunum için yeni evlendiğim ikinci eşimden ayrıldım. Torunlarım ve kızlarım benim için değerli. Bir lokma ekmeğe muhtaç olarak burada yaşıyoruz. Bütün üzüntüm birisi hasta olan iki torunumun karnını doyuramamak; onları güzel, huzurlu sıcacık bir yuvada yaşatamamak."