Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlüler, aldıkları eğitimle, çam kozalaklarından özgürlüğün simgesi olan rengarenk kuş figürleri yaptı. ‘Kanatlı Kozalak’ ismi verilen bu kuşlarla birlikte cezaevindeki atölyede hazırlanan eserler, “Dört duvar arasındaki siyah beyaz hayatların rengarenk dünyası: Kanatlı Kozalaklar” isimli sergi ile Adana Adliyesi’nde görev yapan yargı mensupları ile vatandaşların beğenisine sunulacak.

Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlülerin topluma kazandırılmaları ve meslek edinmeleri amacıyla kurulan resim ve heykel atölyesinde eğitim alan 18 hükümlü, 3 ay önce usta öğreticiler heykel modelcisi Engin Sarıoğlan ile resim öğretmeni Doğan Deniz Çalışkan’ın öncülüğünde çalışmalara başladı. Kürkçüler Cezaevi Kampüsü ve Toroslar’daki çam ağaçlarından toplanan kozalaklar, mahkûmların ellerinde hayat bularak özgürlüğün sembolü rengârenk kuş figürlerine dönüştü. Gövdesi kozalaktan, ayakları metalden, başı da özel hazırlanan hamurdan oluşan kuş figürleri, ağaç dalları ve plakaların üzerinde farklı tasarımlarla ‘Kanatlı Kozalak’ ismini aldı.

Hükümlüler ayrıca, heykel ve resim sanatı üzerine aldıkları kursla Taş Köprü’den, Yılan Kale’ye, Merkez Cami’nden Büyük Saat’e Adana’nın birçok simgesinin rölyefini yaptı. Yeniçeri, Koca Seyit, Çoban Dede gibi tarihi isimleri heykeltıraş gibi işleyerek onların küçük heykellerini yapan hükümlüler, bunların yanı sıra yağlı boya, akrilik, taş boyama ve asfalt çalışması ile yaptıkları tablo ve üç boyutlu resimlerle tuvale renkli hayallerini yansıttı.

'BU ATÖLYE TÜKENEN UMUTLARIN YEŞERECEĞİ BİR BAHÇE'
Resim öğretmeni usta öğretici Doğan Deniz Çalışkan, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’ın önerisi üzerine çam kozalaklarından kuş figürleri ürettiklerini belirterek, “Cezaevindeki çam ağaçlarından topladığımız kozalaklarla kuş, taşları da boyayıp kedi köpek resmi yapıyoruz. Doğal malzemelerle dekoratif ürünler üretiyoruz. Heykel ve resim atölyesinin birlikte çalışması, güzel şeyler üretmemizi sağladı. Biz bu atölyeyi, tükenen umutların yeşereceği bir bahçe olarak düşünüyoruz.” dedi.

Heykel modelcisi Engin Sarıoğlan da, 18 hükümlü ile birlikte yaklaşık 3 aydır sergiye hazırlandıklarını, birçok hükümlünün cezaevinden çıktıktan sonra burada aldıkları eğitim ve kurslarla iş kuracağını söyledi. Sarıoğlan, “Hükümlülerin rehabilite olmasını sağlamak, onları sivil hayata hazırlamak için buradayız. Burası onların rahatlama alanı. Yaptıkları eserlerin üretime dönüşmesi onlara, mutluluk kazandırıyor, moral oluyor.” ifadelerini kullandı.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise hükümlülerin eğitimi, meslek edinmeleri ve sanata yönelik yapılan çalışmalarla topluma kazandırılmalarını amaçladıklarını kaydetti. Artan talep nedeniyle daha fazla hükümlünün çalışmalara katıldığını belirten Yeldan, “Hükümlülerimizin hediyelik eşyaların tasarlanması ve üretilmesi ile ilgili yeni bir meslek edinmelerini, kendileriyle barışık çalışmaya imkan tanıyan bir anlayışa sahip olmalarını umuyoruz. Hükümlülerimizin yaptığı çalışmaları Adanalılarla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Herkesi sergimize bekliyoruz.” diye konuştu.
Hükümlülerin eserlerinden oluşan sergi 29 Nisan Çarşamba günü tarihi eski Adliye Binası’nda izlenime açılacağını sözlerine ekledi.