Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar, Türkiye’de medyaya yapılan baskıya karşı ortak direnç göstermenin zamanının geldiğini söyledi. “Zaman gazetesine yapılanları bize yapılmış kabul ettiğimizi söyledik.” diyen Dündar, “Cumhuriyet basıldığında da Zaman'dan arkadaşlar gelip dayanışma sergilediler. Bu önemli bizim için, demek ki ders alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Usta gazeteci Mehmet Ali Birand’ın ölüm yıl dönümünde mezarı başında düzenlenen törene katılan Can Dündar, gazetecilerin sorularını cevapladı. Birand'ın yokluğunu medyanın bugünkü durumunda daha çok hissedildiği söyleyen Dündar, "Türkiye'de basın hiçbir zaman tam anlamıyla özgür olmadı. Ama hiçbir zaman da bu kadar yoğun bir baskıya maruz kalmadı." diye konuştu.

Medyaya yapılan baskıya karşı ortak direnç göstermenin zamanının geldiğini dile getiren Dündar, "Zaman gazetesine yapılanları bize yapılmış kabul ettiğimizi söyledik. Burada fikrin ayrı olmasının önemi yok. Burada baskıya karşı ortak direnç göstermemizin zamanı geldi. Bir yandan da bu dayanışmanın temelleri atılıyor diye düşünüyorum. Cumhuriyet basıldığında da Zaman'dan arkadaşlar gelip dayanışma sergilediler. Bu önemli bizim için, demek ki ders alıyoruz bundan sonra da aynı baskıya maruz kalmamak için bu dayanışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

CÜNEYT ÖZDEMİR: TÜRKİYE’DE BİRÇOK ŞEY DEĞİŞİYOR, BASINA BASKI DEĞİŞMİYOR

Kanal D Ana Haber Spikeri gazeteci Cüneyt Özdemir de, Mehmet Ali Birand’ın hayatı boyunca baskı yaşadığını dile getirdi. Özdemir, “Abdullah Öcalan söyleşisinden sonra başına gelmeyen kalmadı. 28 Şubat döneminde çalıştığı gazeteden atıldı. Çeşitli baskılara maruz kaldı, itibarsızlaştırma çabalarına maruz kaldı. Ama Birand'ın başının ucunda asılı olan bir söz vardır; 'Bir nehrin kenarında yeterince uzun oturursanız düşmanlarınızı cesetlerin akıp geçtiğini görürsünüz' diye, Nitekim öyle oldu. Bir zamanlar onu yasaklayanlar yasaklandı, onunla uğraşanlar, Birand'ı işinden attıranlar işsiz kaldı. Türkiye’de birçok şey değişiyor, gazetecilere baskı değişmiyor.” dedi.