Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, vatandaşları uyararak, aldıkları ürünlerde can ve mal güvenliği açısında 'CE' işaretine dikkat etmelerini istedi.

Kamil Akçadırcı, CE işaretinin; bir ürünün amacına uygun kullanıldığında insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan, bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işaret olduğunu söyledi. Akçadırcı, CE işaretli ürünün ilgili direktiflerce belirlenen tüm şartlara uygun olarak üretildiğini, ürünün Avrupa ürün mevzuatlarına uygunluğunu gösterdiğini hatırlattı. Akçadırcı, şunları söyledi:

“Ticari açıdan, ürünlerin bir üye ülkeden diğerine dolaşımı sırasında bir çeşit pasaport işlevi görmektedir. CE işareti, tüketiciye bir kalite güvencesi sağlamamaktadır. Tüketicilerimizin günlük hayatta sıklıkla kullandıkları bilgisayar, mobil telefon, şarj cihazları, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, mutfak robotu, tost makinası, radyo, gazlı pişiriciler, elektrikli ocak, oda ısıtıcıları, mikrodalga fırınlar, elektrikli ızgara, buharlı pişiriciler, su ısıtıcıları, ölçü aletleri, asansörler, basınçlı ekipmanlar, motorlu taşıtlar, diğer makineler ve sıcak su kazanları gibi ürünlere CE işaretinin iliştirilmesi zorunludur. İl Müdürlüğümüzce yıllık denetim programı, ihbar ve şikayet üzerine ve re’sen gerçekleştirilen piyasa gözetim ve denetimi faaliyetlerinde ürünler üzerine CE işareti iliştirilmesi hususunun da düzenlendiği 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'a aykırılık tespit edildiğinde, ürünün piyasaya arzının geçici olarak durdurulması, piyasaya arzının yasaklanması, ürünün toplatılması, bertaraf edilmesi gibi yaptırımlar uygulanmaktadır.”

İl Müdürü Kamil Akçadırcı, güvenlikle ilgili herhangi bir şüphe duyulmayan, sadece CE işareti taşımaması teknik düzenlemeye aykırılık olarak değerlendirilen ürünler için verilen süre sonunda aykırılığı gidermeyen ürünlerin üreticileri veya ithalatçılarına 2015 yılı için 3 bin 350 TL'den 8 bin 381 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacağını duyurdu.

Akçadırcı, “Gerekli testleri yaptırmadan usulsüz olarak ürünler üzerine CE işareti iliştiren firmalar hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır. Tüketici ve kullanıcıların satın aldıkları sanayi ürünleri üzerinde CE uygunluk işaretinin bulunup bulunmadığına bakmaları, belgesiz ve uygunluk işareti bulunmayan ürünleri satın almamaları can ve mal güvenlikleri açısından önemlidir. Yanlış ürün seçiminin yaralanma, hatta ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.” uyarısında bulundu.