Çanakkale Zaferi’nin 100 yılı anısına ünlü sanatçılar bir araya gelerek, “Çanakkale 100. Yıl Şiir Albümü” çalışması için stüdyoya girdi. Albüm önümüzdeki günlerde sanatseverlerle buluşacak.

Çanakkale şiir albümünün yapımcılığını İstanbul Sineması, prodüktörlüğünü Benjamin Kaya, sanat yönetmenliğini Sevgi Keskin yapıyor. Albümü seslendiren sanatçılar Etiler’deki Bahçe Kat Ses Kayıt Stüdyosu'na girdi. Çalışmalarla ilgili duygularını dile getiren sanatçılardan Orhan Hakalmaz, “100 yıl geçmiş aradan. Ben vatanını milletini seven insanım. Benim oğlum 15 yaşında. Onun gibi çocuklar cepheye gidiyorlar. Daha bıyıkları terlememiş deriz ya biz onlar bizim dedemiz. Onlar gerçekten çok önemliler. Ben türküleri çok önemsiyorum. Türküler bir bilim dalıdır. Sadece türkü dalı olarak irdelenmemelidir. Onlar bilimsel verilerdir. Yasalar ve anayasalar değişir ama türküler değişmez. Of çekmiş bir Çanakkale türküsüdür. Bu bir Kastamonu türküsüdür. Of çekmişler bu bir şarkı değil. Türküler bize gökten sepetle inmiyor. Kaynağından çıkmış çok belli türküler anlatıyor.” dedi.

Ülkemizin neler yaşadığını torunlarımıza anlatmamız gerektiğine vurgu yapan Hakalmaz, “Her kula vesile olmayacak bir an. Her türküyü doğru söylemek lazım diyenlerdenim. Bu projede buna vesile olacak. Bazı eserler herkes tarafından söylediği için mutasyona uğruyor. Biz burada onu tekrardan orijinaline çektik. 100 yıl geçmiş atalarımızı rahmetle anıyoruz. Onlara layık olmaya çalışalım inşallah. Ülkemizin kıymetini bilmek gerekir. Bu ülkede neler yaşandığını neler çekildiğini çocuklarımıza torunlarımıza anlatmak gerekir.” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un özel bir şiirini okumak için projede yer aldığını söyleyen oyuncu Orhan Kılıç ise “Proje bana geldiğinde bitme aşamasındaydı. Bir arkadaşım önermiş beni. Benjamin bana telefon açtığında dedim ki Çanakkale savaşlarında kahraman ordu söz konusu olur da ben olmaz mıyım dedim. Tabi ben listenin en üstüne yaz dedim. Ama bir ricam var, ben özel bir şiir okumak istiyorum dedim. Bu şekilde değil oldum. Bütün yüreğimle ve inancımla.” şeklinde konuştu.

Şiiri farklı bir sesle yorumladığını belirten oyuncu Kılıç, “Sadece bende değil vatanını, milletini seven herkeste bu anının olması gerektiğine inanıyorum. Tabi ki özel bir anısı yok. Ne benim dedem orda şehir oldu nede tanıdığım birisinin. Ama ben oradaki savaşı yüreğimde o kadar çok hissediyorum ki özellikle bu şiir Mehmet Akif Ersoy’ın adına hayatına olan saygımdan dolayı ve bu şiirin nasıl yazıldığını bildiğim için özellikle o şiiri okumak istedim. Bu şiiri yazıp noktasını koyan Mehmet Akif Ersoy’u bir nebze olsun biraz daha ileriye götürmek istedim. Sesimle farklı bir sesle yorumladığımı düşünüyorum. Mehmet Akif Ersoy’un bütün şiirleri benim için özeldir.” ifadelerini kullandı.

Projede yer alanlar ise şöyle:

Orhan Hakalmaz "Çanakkale Türküsü", Orhan Kılıç "Çanakkale Şehitlerine", Hüseyin Avni Danyal "Dur Yolcu", Ahmet Yenilmez "Çanakkale'de Ölmeyenler", Kutsi "Kardeşime", Uğur Arslan "Çanakkale Sevdası", Şenol Göka "Siperden Mektup", Gökhan Alkan "Çanakkale Gazilerine", Güngör Azim Tuna "Mehmet Tevfik", Volkan Keskin de "Onbaşı Hüseyin"