Kuzey Deniz Saha Komutanlığı tarafından planlanan Çanakkale-2015 Tatbikatı başladı. Tatbikat çerçevesinde, uçaktan denize mayınlar döküldü.

Her yıl Poyraz-2/2015 adıyla icra edilen, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla bu yıl Çanakkale-2015 adı verile tatbikat, Çanakkale ve Erdek bölgelerinde yapılıyor. Tatbikatı seyretmek üzere bugün basın mensupları da davet edildi. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, TCG Nusret gemisinde basın mensupları için düzenlediği bilgilendirme toplantısında, icra ettikleri bütün eğitim faaliyetlerinde olduğu gibi tatbikat kapsamında da en önem verdikleri hususun, birliklerin gerçek harp şartlarına en yakın şartlarda eğitim yapması olduğunu söyledi. Tuğamiral Doğan, "Çanakkale-2015 tatbikatı kapsamında Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı 10 yüzer unsur, yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı 1 hava unsuru ile Hava Kuvvetleri'nin 4 görev uçuşu icra edilecektir. İcra ettiğimiz tüm eğitim faaliyetlerinde olduğu gibi bu tatbikat kapsamında da en önem verdiğimiz husus, emniyet gözardı edilmeden birliklerimizin gerçek harp şartlarında eğitim yapmasıdır. Harpte nasıl savaşacaksak barışta öyle eğitim yapmak, tatbikatları planlama ve icrasında taviz vermeden icra etmek bir ilkedir." şeklinde konuştu.

Tatbikatla ilgili bilgi veren Deniz Yüzbaşı Burak Kandaş ise amacın katılan birlik ve komutanların görev ve fonksiyonlarına yönelik harekat imkan ve kabiliyetlerini pekiştirmek, birliklerin eğitim seviyesini geliştirmek, bölgesel savunma ve lojistik destek planlarını denemek olduğunu söyledi. Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 5 mayın gemisi, 2 karakol gemisi ve birer lojistik destek gemisi, deniz eğitim uçağı, SAT ve SAS timleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 3 görev uçuşu av, bombardıman ve keşif uçağı, bir C-130 uçağı ile Sahil Güvenlik botunun katılacağını anlatan Kandaş, şöyle konuştu: "Bunlara ilave olarak Çanakkale Boğaz Komutanlığı ile Erdek Deniz Üs Komutanlığı bağlısı muharip ve destek unsurları da katılmaktadır. Çanakkale-2015 Tatbikatı hava savunma, mayın döküş, mayın karşı tedbirleri ve üs savunma harekatı ağırlıklı olmak üzere Çanakkale ve Erdek bölgelerinde Deniz Kurdu-2015 Tatbikatı ile iştirakli olarak 14-18 Mayıs tarihlerinde icra edilmektedir. Tatbikat, Çanakkale Boğaz Komutanlığı tarafından teşkil edilen tatbikat kontrol karargahı tarafından sevk ve idare edilmektedir. Bugün icra edilecek basın turu faaliyetleri kapsamında TCG Nusret tarafından Çanakkale Boğazı'nda tanziri mayınlama, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait C-130 uçağı tarafından havadan mayın döküşü ve Mayın Filosu Komutanlığı bağlısı mayın avlama gemileri ile SAS timi tarafından fiili mayın imhaları icra edilecektir." Yüzbaşı Kandaş, tatbikatın 18 Mayıs'ta gemilerin üslerine dönmesiyle sona ereceğini kaydetti.

Brifingin ardından, tamamen Türk mühendisler tarafından inşa edilen TCG Kumkale gemisine binip denize açılan Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan ile basın mensupları tatbikatı seyretti. Tatbikatta ilk olarak Nusret mayın gemisi, 100 yıl önce olduğu gibi Karanlık Liman mevkisinde tanziri mayınlama yaptı. Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait gemiler, Çanakkale Şehitleri Abidesi açıklarından geçerken selamlama töreni yapıldı. Daha sonra tatbikatın yapılacağı Çanakkale Boğazı çıkışına gidildi. Burada Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait C-130 uçağı, havadan mayın döküşü icra etti. Denize dökülen iki mayının, gün içinde imha çalışması yapılacak.