Gelibolu Yarımadası Ağadere Şehitliği'nde yapılan ve bölgeyi betonlaştırdığı gerekçesi ile eleştirilen Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği projesi tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale’de harp alanlarını ihya etmek, yaşanan tarihi, şehitleri yad etmek amacıyla projelendirilen Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi’nin yapımı tamamlandı. Bütünlüğü sağlamak maksadı ile tek ada olarak tasarlanan projede, Ağadere Şehitliği ve Sosyal Kültürel Tesis alanı olmak üzere iki parsel bulunuyor. Çanakkale, Kilitbahir- Eceabat yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 501,5 dekar büyüklüğündeki Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği planlama alanı içerisinde hastaneye yaralı olarak gelip burada vefat eden ve bu alana defnedilen askerlerin kabir yerleri (13 adet) jeoradar taraması sonucunda ortaya çıkartılarak gerçek mezar yerleri tespit edildi. Çim alan olarak düzenlenen mezarlar geometrik formlarıyla tabii peyzajın içerisinde fark edilir bir şekilde tasarlandı. Bu alanlar mezar alanlarının çevresinde korten (okside edilmiş metal) kullanılarak anıtsallaştırıldı. Düzenlenen defin alanlarında 2 bin 485 şehidin mezarı bulunuyor. Ayrıca, özel aydınlatma efektleriyle geceleri de dramatik bir şekilde fark edilmelerine çalışıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, projede Ağadere’nin mevcut peyzaj karakterine müdahaleden kaçınılarak alanın tabii peyzaj karakteri öne çıkarıldığı belirtildi. Bu kapsamda vadi yamaçlarından yukarı kotlara doğru çam ormanlarıyla kaplı alandaki mevcut bitkisel peyzaj bütünüyle korundu. Böylece tabii peyzajın mevsimlik renk ve doku geçişlerinin izleyenlere seyrettirilmesi hedeflendi. Yine burada bulunan sonsuzluğun sembolü olan zeytin ağaçları, Ağadere’de yaşananların canlı şahitleri olarak alanın belleği ve geçmişini sembolize ediyor. İnşaat çalışması sürdüğü dönemde zeytin ağaçlarının kesilmesi ve zarar görmesi de tepki çekmişti.

Şehitlik projesinde meydan-ziyaretçi giriş kontrol birimi, sonsuzluk yolu, anıt duvarı, seyir platformları, tören alanı, sergi salonu, mescit, 13 adet şehitlik, ahşap patika yol, acil servis araç yolu, otopark ve çelik askerler yer alıyor. Ayrıca Kızılay çadırlarını temsil eden hilal şeklinde bir hastane çadırı da ihya edildi.