Çanakkale Savaşları'nın en önemli zaferlerinden biri olan Anafartalar'ın 100. yıldönümü kutlandı. Kutlamaya katılanlar gözyaşlarını tutmazken, "Analar artık ağlamasın." dedi.

Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayan düşman güçleri, Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yaptı fakat Conkbayırı'nda, 10 Ağustos 1915'te hüsrana uğradılar. Bu önemli zaferin kazanıldığı yerde düzenlenen törene Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Musa Aysever, Avustralya ve Yeni Zelanda temsilcileri, üst düzey yöneticiler ve diğer vatandaşlar katıldı. Tören, Atatürk anıtına Valilik, 2. Kolordu Komutanlığı ve Avustralya ile Yeni Zelanda adına çelenkler koyulmasıyla başladı, şehitler anısına saygı atışı yapıldı. Türk bayrağı, İstiklâl Marşı eşliğinde göndere çekildi. Zafer hakkında bilgi veren Piyade Kurmay Yarbay Çetin Akbaş, "10 Ağustos sabahının ilk ışıkları ile birlikte Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktası, tarihteki son büyük süngü savaşı başladı. Düşman, silahını kullanmaya vakit dahi bulamadı. Boğaz boğaza kahramanca mücadele neticesinde, ilk hatta bulunan düşmanın büyük bölümü imha edildi." dedi.

Kutlama töreni, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı askerlerin, Anafartalar muharebelerini canlandırmasıyla devam etti. Mustafa Kemal rolünü Piyade Er Engin Tokmak'ın üstlendiği canlandırmada, Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğüs cebindeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesine ve yaralı bir Anzak askerinin, savaşa ara veren Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülmesine de yer verildi. Gözyaşlarını tutamayan bazı kadınlar, "Ordumuza, devletimize Rabbim kuvvet versin." diyerek, artık şehitlerin gelmemesini ve annelerin ağlamamasını istedi.

Canlandırmaya katılan askerler, gösteri sonunda hep birlikte 10. Yıl Marşı'nı söyledi. Marşa, tribündekiler Türk bayrakları sallayarak eşlik etti. Tören, askerler ve diğer katılanların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.