Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla İngiliz Anıtı’nda tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Galler Prensi Charles, Galler Prensi Henry, İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins ve birçok ülkenin parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan ve büyükelçileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins’in Prens Charles tarafından karşılanmasıyla başlayan tören, Türkiye, İngiltere ve İrlanda milli marşlarının çalınmasıyla devam etti. Başlangıç konuşmasında Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan savaş hakkında kısa bilgi verildi.

PRENS CHARLES KONUŞMASI

Törende ilk konuşmayı yapan Prens Charles, savaşta yaşanan acılara değindi. Charles, "Çanakkale'deki birçok kaybımız kasabalarda şehirlerdendi burada hayatını kaybedenlerdi. Onları derinden hissediyoruz. Burada çok canlı hikayeler yaşandı. Askerlerin bu kara parçasına çıktıklarında, anılarını bir birine anlattı. Birçok milletten asker geldi buraya. Dostluklar kurdukları sırada hayatlarını kaybettiler. Askerlerden büyük çoğunluğu hayatını kaybetti. Bu genç yaşlarda bir daha memleketlerine dönemediler. Büyük acılar yaşandı burada. Bu topraklarda son anlarını yaşadılar. Birçok insan bu kadar küçük kara parçası içinde kanlar içinde kaldı. Burada da gemilerle gelen askerler, karaya çıktıklarında savaşın gerçeğini her zaman hissetti." şeklinde konuştu.

Prens Charles'in konuşmasının ardından bir askerin savaş günlüğü okundu. Ardından da 1. Dünya Savaşı'nda çalınan bir parça seslendirildi. Onu Mustafa Kemal Atatürk’le yapılan söyleşinin bir bölümünün okunması izledi. Ardından saygı duruşu yapıldı, İngiliz gemisinde saygı atışı yapıldı ve dua edildi.

Daha sonra Prens Charles ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer devlet başkanları anıta çelenk bıraktı.

PRENS HENRY KONUŞMASI

Çelenklerin bırakılmasının ardından konuşan Galler Prensi Henry burada hayatını kaybedenlerin verdiği mesajı onurlandırdıklarını söyledi. Henry, "Hayatlarını burada feda ettiler. Elbette biz bu insanların hayatlarını düşünerek geçiriyoruz. Birçok çok farklı yerden insanlar burada bir araya gelerek bu birlikteliği ortaya koydular. Hayatlarını evlerini terk eden insanları görmekteyiz. Onların bize verdiği mesajı onurlandırmamız gerekiyor. Tüm bu zorlukları bu süre içinde anmalıyız." dedi.

Tören; Kanadalı bir askerin anlatısının ardından yapılan kapanış duasıyla son buldu.