Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla düzenlenecek törenlere, sivil vatandaşlar ve bazı basın mensupları alınmayacak. Törenlerin dışında da Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerin tamamı, iki gün ziyarete kapatıldı.

Bu yıl zaferin 100. yıldönümü olması dolayısıyla gelen ziyaretçi daha fazla. Vatandaşların merakla beklediği törenler ise kendilerine yasaklandı. Yasak, 18 Mart Deniz Zaferi'nde başladı. O gün sadece tören alanı vatandaşlara kapatılırken, diğer şehitlikler açık bırakılmıştı. Bu sefer alanın tamamı kapatıldı. 24 ve 25 Nisan 2015 tarihlerinde 100. yıl törenleri dolayısıyla Çanakkale Valiliği tarafından, Gelibolu Yarımadası'ndaki bütün şehitlik alanları sivil vatandaşlara yasaklandı. Güvenlik gerekçe gösterilerek getirilen yasak sebebiyle bütün yollar polis ve jandarma ekipleri tarafından tutulacak. Valili, daha önce yaptığı açıklamada yasağa şu gerekçeyi göstermişti: "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı bölgesine, yurdumuzun her köşesinden ve başta Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere yabancı ülkelerden gelen ziyaretçilerin sayısında her yıl önemli artışlar olmaktadır. Bu ziyaretler özellikle tören günlerinde çok üst seviyeye çıkarak, ziyaret bölgelerinin otoparklarını, yollarını ve feribotla geçişlerin kapasitelerini arttırdığından, ziyaretçilerin uzun süre beklemeleri gibi önemli sorunlara yol açmaktadır. 24-25 Nisan 2015 tarihinde uluslararası düzeyde yapılacak törenlere, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın evsahipliğinde çok sayıda ülkenin devlet başkanı ve temsilcisinin katılması beklenmektedir. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği koordinesinde hazırlanan tören programları ve törenler sırasında alınacak tedbirler konusunda, bölgenin halkın ziyaretine kapatılması önerisi doğrultusunda 24 Nisan 2015 tarihinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı bölgesi halkın ziyaretine kapatılacaktır. 25 Nisan 2015 günü ise tören yapılacak bölgelere ziyaretçiler alınmayacaktır."

BAZI GAZETECİLERE DE YASAKLANDI

100. yılda sivil vatandaşlara getirilen yasağa, bazı basın yayın gruplarını da eklendi. Törenleri takip etmek üzere başvuran bazı gazetecilerin akreditasyonu, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından kabul edilmedi. Yüzlerce yerli ve yabancı basın mensubunun akreditasyonunu kabul etmesine rağmen sadece birkaç kuruma bağlı basın mensuplarınınkini kabul etmeyen BYEGM, şu gerekçeyi gösterdi: "Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümü anma törenlerine yapmış olduğunuz akreditasyon başvurunuz değerlendirmeye alınmıştır. Yoğun talep ve kısıtlı alan gözönünde bulundurularak, başvurunuza olumlu yanıt verilememiştir."