Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı dolayısı ile düzenlenecek uluslararası programın taslağı belli oldu. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, 24 Nisan 2015 Perşembe günü Çanakkale’ye gelecek. Cuma namazını, Yahya Çavuş Şehitler Camisi’nde kılacaklar. Namaza katılmayacak olan liderler, Çanakkale Boğazı’nda tur atarak öğle yemeğini teknede yiyecek.

İlk tören, Mehmetçik Anıtı’nda saat 13.30’da başlayacak. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Veliaht Prensi Charles çelenk koyacak. Çanakkale’de savaşmış ülkelerin çelenkleri ise tören alanında hazır bulundurulacak. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından, İstiklâl Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekilecek. Çanakkale cephesinde mücadele eden ülkelerin bayrakları, önceden çekilmiş olacak. Burada şehit olan askerler için dua edilecek. Ardından İtilaf Devletleri adına konuşma yapılacak. Son konuşmayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak. Daha sonra sırasıyla çocuk korosu, mehter takımı gösterisi ve tören geçişi yapılacak. Şehitlik defteri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Prens Charles tarafından imzalanacak. Mehmetçik Anıtı’ndaki şehitlikte Kur'ân okunacak ve çiçek koyulacak. Burada son olarak, Çanakkale Boğazı’ndan gemi geçişi sırasında Türk Yıldızları tarafından hava akrobasi gösterisi yapılacak.

İNGİLİZ ANITI’NDAKİ TÖREN

Saat 17.00 civarında İngiliz Anıtı’na geçilecek. Buradaki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins, Prens Charles tarafından karşılanacak. Türkiye, İngiltere ve İrlanda milli marşlarının çalınmasının ardından Çanakkale Savaşları’nın tarihî önemiyle ilgili olarak Galler Prensi Henry bir konuşma yapacak. Bir askerin savaş günlüğünün ve Mustafa Kemal Atatürk’le yapılan söyleşinin birer bölümü okunduktan sonra saygı duruşu yapılacak, dua edilecek. Prens Charles’ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşacak. Kanadalı bir askerin anlatısından sonra tören, kapanış duasıyla son bulacak.

Saat 19.00’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evsahipliklerinde misafir devlet başkanları onuruna Savarona yatında akşam yemeği verilecek. Saat 18.30’da ise Fransız Anıtı’nda tören düzenlenecek. Buna, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır katılacak.

25 NİSAN’DAKİ TÖRENLER

İkinci gün ilk tören, saat 05.30’da Anzak Koyu’ndaki Şafak Ayini olacak. Ardından Avustralya Anıtı’nda, 12.30’da 57. Alay Şehitliği’nde, 13.45’te ise Yeni Zelanda Anıtı’nda tören yapılacak.