Çanakkale Savaşları'nın Deniz Zaferi ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nün 100. Yıldönümü törenleri başladı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. Yıldönümü ve Zafer Haftası kutlamaları için Çimenlik Kalesi'nde tören düzenlendi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törene Vali Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, askerler, muharip gaziler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşma yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 100 yıl önce Çanakkale Zaferi'ni kazanıldığını hatırlatarak, 2015 yılı bütün bir yıl bu zaferin kutlanacağı ve bu savaşın anılması etkinlikleri ile dolu dolu bir yıl olacağını söyledi. Böyle bir zaferin her millete nasip olmayacağını belirten Çınar, "100. Yılda millet olarak, çok gururluyuz. 100 yıl önce 16 büyük devlet kurmuş, büyük bir milletin son devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihten silinmesi bu cennet vatanımızın işgal edilerek, elimizden alınması için... Mehmet Akif Ersoy'un deyimi ile 'kimi Hindu kimi yamyam, kimi bilmem ne bela.' dedikleri. İngiltere ve Fransa'nın öncülüğünde bu cennet vatanımıza haksız, hukuksuz ve ahlaksız bir saldırı ile milletimiz karşı karşıya kalmıştır. O zaman tek yürek olan milletimiz, bütün eli silah tutabilecek evlatlarını, canlarından daha çok kıymetli olan evlatlarını bu vatan için feda ettiler. Burada savaşan, şehitlerimiz, gazilerimiz de verebilecekleri en kıymetli hayatlarını bu vatan için feda ettiler. Ve bu sayede tüm milletin tek yürek olarak, bu büyük zaferi kazandığını hepimiz biliyoruz. Neredeyse Türkiye'nin her yerinden bir evladı Çanakkale'de şehit yatıyor. Bütün milletimizin yüreğinin bir parçası bu şehirde. Yeniden büyük Türkiye'nin varoluş noktası Çanakkale'den bugün bu töreni yapmak suretiyle geleceğimizin teminatı, gelecekte milletimizin yönetimini ele alacak olan gençlerimize, milli temsilimiz olan şanlı bayrağımızı ve bütün milletimizin yüreğinin bir parçası olan bu topraklardan sembolik bir toprak parçasını büyük Türkiye'mizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a göndereceğiz." dedi.

Zafer Haftası açılış töreni mehteran takımının gösterisi ile devam etti. Gösterinin ardından savaşın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda alınan toprak ve Çanakkale Boğazı'ndan alınan deniz suyu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a götürülmesi için öğrencilere teslim edildi. Emanetleri alan öğrenciler, halk yürüyüşüne katıldı.