Mersin’in Silifke İlçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi yıllar sonra yeniden Kıbrıs Şehitliğinde kutlandı. Geçtiğimiz aylarda Mersin’de iki belediye arasında tartışmaya neden olan Kıbrıs Şehitliğindeki tank, zırhlı araç ve diğer malzemelerin bakımı günler öncesinden Silifke Belediyesi tarafından yapılarak 18 Mart kutlamaları için hazırlandı.
Tanklar boyandı, lastikleri değiştirildi ve şehitliğin içinde geniş çaplı bir temizlik yapıldı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi Çamdüzü Kıbrıs Şehitliği ve Kıbrıs Şehitliği’ndeki tören Kaymakamlık Makamı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Törende, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okunup bayrak göndere çekildi, askeri manga saygı atışı yaptı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Teğmen Furkan Düzen yaptı.

Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ise “Balıkesir’de, Dumlupınar’da, Manisa’da Denizli’de,toprağa İzmir’de denize gömenler saçı kınalı Mehmetler, al duvaklı Zeynepler, kahraman doğurup, ‘git oğlum ya gazi ol ya şehit’ diyebilen analar, ağzı dualı eli nasırlı nineler, Ak sakallı dedeler, eli silahlı, kalbi imanlı babalar, 9 yaşındayken babasıyla Kurtuluş Savaşı'na katılmış Nezahat Onbaşılar, ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım, kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım,yırtarım dağları enginlere sığmaz taşarım’ diyerek her bir karışını mübarek kanlarıyla sulayarak bu toprakları bize vatan yapanlar, Çanakkale’yi geçilmez yapanlar, dünyaya barışı ve sevgiyi hakim kılmak için deniz aşırı ülkelere gidenler, Memleketin bölünmez bütünlüğü için seve seve canlarını verenler bu toprakları vatan yaptılar. Bugün bizler bu vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyacak bir taraftan da çok çalışacağız çok terleyeceğiz. Onların kanlarıyla suladığı bu Anadolu topraklarını yeniden adeta alın terlerimizle sulayacak bereketlendirecek. Bu milleti zenginleştirecek. Bu millet, mazlumun yanında zalimin karşısında olacak. Güzel bir meydandayız, güzel bir sabah gökyüzü çok güzel ve bu güzellik inanıyorum ki şehitlerimizin ruhlarının bu alana taşıdığı güzelliktir. Onlarında ruhlarını selamlıyoruz. Mekanları cennet olsun.”dedi.

Törende Silifke Belediyesi tarafından çorba ikram edildi ardından bir gazinin şiir okumasıyla tören son buldu. Ardından şehit ailelerinin katılımıyla şehitlik ziyaret edilerek, dua okundu. Duygusal anların yaşandığı ziyarette, şehit yakınları ve protokol mensupları mezarlara karanfil bıraktı.