Midyat’ta bir grup sivil toplum kuruluşu, Çanakkale’de şehit düşen Mardinliler ile Çanakkale şehitlerini anmak ve devam eden çözüm sürecinin selamete ermesi için mevlid-i şerif okuttu.

18 Mart Çanakkale şehitleri için ilk defa vatandaşlar tarafından bir program düzenlendi. Aralarında Midyat Seyidler Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Miseyder), Şemikan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Şemder), Midyat Kültür Sanat Turizm ve Çevre Yardımlaşma Derneği (Mider), Mardin Kamu Görevlileri Sendikası (Bask), Genç Ustad düşünce kuruluşu ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) derneklerinin düzenlediği program, Cumhuriyet Mahallesi Felemez Aslan taziye evinde gerçekleşti.

Sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarlarının katıldığı program, Çanakkale’de şehit olan Mardinliler ve bütün Çanakkale şehitleri için Türkçe, Kürtçe, Arapça okunan mevlid-i şerifle başladı. Daha sonra Genç USTAD düşünce kuruluşu Midyat Temsilcisi Kadir Akyol, günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yaptı. Akyol, “1. Dünya Savaşı ve bu savaşın cephelerinden biri olan Çanakkale harbi için ‘Bugüne kadar yaşanan en çetin kahramanlık destanı’ diyebiliriz. Hiç şüphesiz bizi bugün bir araya getiren insanüstü güç, bundan 100 yıl önce omuz omuza çarpışıp şehadet şerbetini içen ecdadımızın kanında gizlidir. Ecdadımız; Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Süryanisiyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Sünnisi ve Alevisiyle omuz omuza direndi, kol kola şehit düştü. Çanakkale’yi geçilmez yapan da bu inanç ve kardeşlik bağı oldu.” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler, Çanakkale’de Mardinli askerlerin hayat hikâyelerinden kesitler okudu. Program, Mardin Kamu Görevlileri Sendikası Mardin İl Başkanı Sadullah Güneş’in çözüm süreci ile ilgili konuşmasıyla devam etti.

Çözüm sürecini destekleyip, barışın sağlanması gerektiğini vurgulayan Güneş, “Ülkemizin bugün her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Bu ülkede yaşayan tüm halklar aynı geminin yolcularıyız, Allah korusun bu gemi batarsa hepimiz helak oluruz. Biz biriz aynı et, aynı tırnağız. Bizler akan kan ve gözyaşının artık son bulması ve barışın inşa edilmesini arzuluyoruz.” şeklinde konuştu. Etkinlik, vatandaşlara dağıtılan mevlit yemeğiyle sona erdi.