Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerin bir bölümü, 6 ve 8 Ağustos 2015 tarihlerinde yapılacak törenler sebebiyle ziyarete kapatıldı. Şehitlikler, 18 Mart ve 24-25 Nisan tarihlerinde de halka kapatılmıştı.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenlere yer sıkıntısı sebebiyle katılamayan Avustralya ve Yeni Zelandalılar için Gelibolu Yarımadası'nda başka törenler düzenlenecek. Bu sebeple şehitliklerin bir bölümü vatandaşların ziyaretine kapatıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, yasaklamanın sebeplerini şöyle belirtti: "Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri tarafından 6-8 Ağustos 2015 tarihlerinde Gelibolu Tarihi Alanı’nın kuzey bölümünde yer alan 57. Alay Şehitliği, Conk Bayırı ve Yalnızçam mevkilerinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin evsahipliğinde anma törenleri icra edilecektir. Söz konusu tarihlerde ve törenlerin icrası esnasında hem ülkemize gelen yabancı misafirlerin hem de tarihi alanları ziyarete gelen vatandaşlarımızın yoğun trafik nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için yukarıda anılan bölgelerle ilgili olarak tedbire yönelik uygulamalar yapılacaktır. Bunun dışında kalan Abide ve diğer bölgeler ziyarete açık olacaktır."

DAHA ÖNCE DE YASAKLANMIŞTI

Türkiye tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla 18 Mart 2015 tarihinde düzenlenen tören sebebiyle Şehitler Abidesi bölgesi vatandaşlara yasaklamıştı. 24 ve 25 Nisan tarihlerinde ise şehitliklerin tamamı halka kapatılmış ve tepki toplanmıştı.