Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü Edirne’de yapılan törenle kutlandı.

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı devletinin başkentini işgal ederek Çanakkale ve İstanbul boğazlarını kontrol etmek isteyen İngiliz ve Fransız orduları büyük bir donanmayla saldırıya geçti. Çanakkale Boğazı'nı kısa sürede geçerek başkent İstanbul’a ulaşmayı planlayan İngiliz ve Fransız kuvvetleri, Osmanlı ordusunun büyük bir direnişi ile karşılaştı. Denizde büyük kayıplar veren İngiliz ve Fransız orduları bu kez karaya çıkarma yaparak saldırıya geçmek istedi. Ancak burada sert bir direnişle karşılaşan düşman ordusu geri çekilmek zorunda kaldı. 250 bin askerin şehit verildiği Çanakkale Zaferi, her yıl yurt genelinde yapılan etkinliklerle kutlanıyor.

Edirne’deki etkinlikler, Balkan Şehitliği’nin taşkın suyunun altında kalması nedeniyle Şükrüpaşa Anıtı’nda yapıldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı ve Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ali Nermin Vardır’ın yerine almasıyla başlayan törende ilk olarak anıta çelenkler konuldu. Kutlama programı kapsamında 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı tören mangası saygı atışı yaptı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından Vali Şahin, anıt özel defterini imzaladı. Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm’ün şehitler adına yaptığı dua ile Şükrüpaşa Anıtı’ndaki program sona erdi.