Çanakkale'de bir dernek, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü için bin 915 metre uzunluğunda bir bayrak yapmayı planlıyor.

Son Kale Derneği, 18 Mart 2015'te, tek parça dev bir Türk bayrağı hazırlayacak. Bayrak, Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasında, Avrupa yakasında Kilitbahir ve Anadolu’da Koltuk Barınağı Limanı mevkilerine balıkçı tekneleri vasıtasıyla çekilecek. Aynı gece şehirde düzenlenecek fener alayıyla sokaklarda gençlerin omuzlarında gururla taşınacak. Daha sonra 100. yıl hatırası olarak, şehrin özel bir alanında sergilenmesi için Çanakkale Valiliği veya Belediyesi'ne armağan edilecek. Ayrıca rekorlar kitabına girmesi için müracaat edildi.

Son Kale Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Sezer, geçen yıl da 99 metre uzunluğunda bir Türk bayrağı yaptırdıklarını söyledi. Bu yıl, "1915 Metre Şanlı Türk Bayrağı" adlı bir projeyi hayata geçirmeye çalışacaklarını aktararak, şehir halkından maddi manevi yardım istedi. Sezer, "Kahramanlık destanlarıyla taçlanmış Çanakkale Savaşları, tarih boyunca unutulmayacak kadar canlı ve her an bize hatırasını sunan, Türk ve dünya tarihi açısından çok önemlidir. Her anı kahramanlıklarla dolu olan bu savaşta, yürekleri Allah ve vatan aşkıyla dolu olan Mehmetçik, vatan toprakları için hem yardan hem de serden geçmiştir. Bu fedakârlıkların canlı şahidi olan Çanakkale, gururla ve özlemle evlatlarını beklemektedir. 2015 yılında 100. yılı kutlanacak olan Çanakkale Zaferi, Türkiye ve dünyanın dört bir tarafında yaşayan yurttaşlarımız ve Türk milletinin destansı zaferine şahit olan milletlerin tarihî mirası için özel bir önem taşımaktadır. Vatan toprakları için şehit olan Mehmetçikleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını vatanperver duygularla anmak, hatıraları bir nebze olsun somut kılmak maksadıyla yüreğimizdeki bayrak sevgisini tüm dünyaya bir kez daha göstermek için bin 915 metrelik şanlı Türk bayrağımızı Çanakkale’de dalgalandıracağız." şeklinde bilgi verdi.