Samsun merkeze bağlı Canik Belediyesi Yeni Mahalle Dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Belediye Başkanının 'Büyük bir başarıyla yürütüyoruz' dediği kentsel dönüşüme mahalle sakinleri yerlerinin başkalarına 'peşkeş çekildiği' gerekçesiyle karşı çıkıyor.

İlçenin en işlek caddesi üzerinde yapılan kentsel dönüşüm kapsamında toplam 80.5 dönüm alanda kamulaştırma işlemleri tamamlanan 130 bina yıkıldı. Dönüşüme karşı çıkan dükkan sahipleri ise çok düşük bedel verilerek yerlerinin alındığını ve başkalarına satıldığı gerekçesiyle kentsel dönüşümün iptali için mahkemeye başvurdu. Canik Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yürütülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında kamulaştırma çalışmaları yürütülen Yeni Mahalle'de 80,5 dönüm alanda modern bir yaşam alanı inşa edilecek. Canik Belediyesi, Karadeniz'in en büyük kentsel dönüşüm projesi olan 2 bin 688 konutluk Kuzey Yıldızı'nın ardından Yeni Mahalle'yi de dönüştürmeyi ve modern bir yaşam alanına kavuşturmayı planlıyor. Binaların yıkımının tamamlanmasının ardından projeye uygulamaya geçecek. Yeni Mahalle'de Canik Belediyesi tarafından yürütülen kamulaştırma çalışmaları kapsamında söz konusu alandaki 285 bina ve dükkandan 172'si kamulaştırıldı. Kamulaştırma işlemleri tamamlanan 130 binanın yıkımı gerçekleştirilirken, 113 binanın ise kamulaştırma işlemi devam ediyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen kamulaştırma ve yıkım işlemlerinin bitmesinin ardından TOKİ tarafından Emlak Konut aracılığıyla proje çalışmalarına başlanacak.

MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Kentsel dönüşüm yapılacak yerin sadece ilçenin değil Samsun’un en değerli yeri olduğunu belirten Yeni Mahalle Muhtarı İdris Yıldız, kentsel dönüşüm projesi kapsamında ev ve arsalarının düşük bedellerle kamulaştırıldığını söyledi. Yapılan dönüşümle ilgili belediye başkanının mahalle sakinlerini mağdur ettiğini, bazılarını ise zengin ettiğini aktaran Muhtar Yıldız, "Burası kentsel dönüşümden çok rantsal dönüşüme dönüştü. Tutuyorlar mesela 40 yıldır buranın kahrını çekmiş birisi olarak benim yerimi alacaklar, benim çocuklarım yemesin, birileri gelsin bu rantı paylaşsın. Bu işin içinde gizli kahramanlar da var tabi. Ben 40 yıldır buranın kahrını, kokusunu, pisliğini çekmişim sonra ne oldu birileri gelsin burayı pay etsin. Geliyorlar metrekaresi 3 bin lira olan yerleri bin liradan alıyorlar. Kentse dönüşüm yapmayalım demiyoruz, yapalım diyoruz. TOKİ'de yapsın, bizde yapalım 'yok sen yapamazsın' vatandaşın yerini alıyorsun bir başkasına satıyorsun ya kardeşim. Sattığın adamın arkasında hangi güçler var.” şeklinde tepkisini dile getirdi.