Ankara Barosu, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne verdiği 30 günlük genel arama iznine itiraz etti.

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne 25 Ağustos 2015 tarihinden itibaren 30 gün süre ile sorumluluk bölgesinde bulunan cadde ve sokaklarda, umuma açık yerlerde ve bu yerlerde bulunan kişilerin üstlerinde, araçlarında ve eşyalarında önleme araması yapabilmesi için arama izni verdi.

Ankara Barosu Başkanlığı tarafından Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'ne verilmek üzere Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sunulan itiraz dilekçesinde, söz konusu kararın Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne aykırı olduğu vurgulandı ve kararın kaldırılması talep edildi.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, "Mevzuata aykırı olarak kararda 1 aylık genel aramayı haklı kılacak makul şüpheyi oluşturan vakıalara yer verilmemiş. Aramanın gerekçesi ve sebebi de belirtilmemiş." dedi.

Kararla Çankaya'da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon kişinin şüpheli ilan edildiğini vurgulayan Hakan Canduran, "Devlete vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerine orantısız şekilde müdahale hakkı tanıyan bu kararın derhal kaldırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.