Antalya'nın Manavgat ilçesi Kızılot sahilinde 200 caretta carettanın (deniz kaplumbağası) 14 bin yumurta bırakması bekleniyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Özel Çevre Koruma'sı(ÖÇK) altında bulunan bölgede 70 dişi kaplumbağanın 200 yuvada 14 bin yumurta bırakması bekleniyor. Deniz kaplumbağalarının Kızılot kumsalına gelmeye başladığı belirtildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bölgede yaptıkları araştırmada caretta carettaların 18 Mayıs'tan itibaren ilk izlerini tespit ettikleri ifade edildi.

Sahile bırakılan 14 bin yumurtadan, 100 kaplumbağanın ergin olarak 15 yıl sonra aynı kumsallara yuvalamak için geleceği kaydedildi. Deniz kaplumbağalarının 100 milyon yıldır yer yüzünde var olduğunu belirten Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, denize ulaşan yavruların hayatta kalması için bölgede nisan ile ağustos aylarında yumurta bıraktıkları alanlarda yumurtaların zayi olmaması için herkesin özen göstermesi gerektiğini kaydetti. Tıravoğlu, "Nisan-ağustos aylarını kapsayan üreme süresince yumurtlayan kaplumbağaları rahatsız etmeyelim. Yapay ışıkları perdeleyelim. Deniz araçlarımızla 5 milden fazla hız yapmayalım. Balık ağlarımızı üreme sezonunda bu bölgeye sermeyelim. Yuva olarak belirlenen yerlere şezlong koymayalım, şemsiye dikmeyelim. Yavru kaplumbağaları denize taşımayalım, dikkatsiz davrananları uyaralım. Yavrulama alanlarında su sporları araçlarının girmemesine izin vermeyelim." dedi.