Nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas deniz kaplumbağa yavruları, Samandağ sahilinden denizle buluşturuldu.

Yeşil kaplumbağa olarak bilinen Chelonia Mydas ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının korunaklı yuvalarında doğan yavrular, Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişel Atik ve dernek üyeleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi çalışanları, Samandağ Kaymakamığı Yazı İşleri Müdürü Filiz Sakallı ve vatandaşların katıldığı etkinlikle denizle buluşturuldu.

Burada konuşan Araştırma Görevlisi Dr. Sönmez, Samandağ sahillerinde 800 yuvanın bulunduğunu belirterek, her yuvadan yaklaşık 80 ile 100 arasında çıkan yavruların denizle buluşmasını sakladıklarını kaydetti. Dünyayı güzelleştiren değerleri korumanın önemine dikkat çeken Dr. Sönmez, “Bu dünyada sadece insan yaşamıyor. Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas yeşil kaplumbağaları insani olarak korumamız gereken canlılardır. Bu kaplumbağalar Samandağ için çok önemlidir.” diye konuştu.

Dr. Sönmez, Samandağ deniz kaplumbağalarının 2015 üreme sezonlarının devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı: “1 Haziran itibariyle deniz kaplumbağaları yuva yapmak için kıyılarımıza gelir. Temmuz sonuna doğru yuva yapma işlemi biter. Ağustos ayının sonu eylül ayının ortalarına kadar, yavrular çıkmaya başlar. Şu ana kadar Samandağ üreme kumsalında yaklaşık 800’e yakın yuva tespit ettik. Bunların 250 tanesi kadarından yavru çıkışı oldu. Bu çıkışlardansa 20 bine yakın yavru denize gönderildi. Tabii ki bunların yaşama şansları binde bir ile binde 2 arasında. Yani yaşayabilecek tekrar sahilimize dönebilecek 20 yavru bırakmış oluyoruz.”

Samandağ üreme kumsallarının Chelonia Mydas denilen yeşil deniz kaplumbağasının ana üreme kumsalı olduğunu ifade eden Dr. Sönmez, şunları kaydetti: "Ancak çok az da olsa Caretta Caretta yuvası tespit ediliyor. Son yıllarda bu biraz azalış gösterdi. Özellikle yaralanmaların ve çok fazla ölünün olması dolayısıyla Caretta Caretta’ların yuvalarını son 3 yılda tespit etmedik ama Chelonia Mydas yuvasını düşündüğümüz zaman, 2012 yılında artan bir seyir halindeydi yuva sayımız. 2012 yılından sonra tekrar bir düşüş yaşandı. Akdeniz Türkiye’deki 3 önemli kumsal içinde yüzde 52 popülasyona sahip. Tabi ki bunların korunması geriyor.”

DERNEK, YUVALARA SAHİP ÇIKIYOR

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik ise dernek olarak 1991 yılından bu yana Samandağ sahillerinde yuva yapan deniz kaplumbağalarının yuvalarını koruduklarını söyledi. Yeşil deniz kaplumbağalarının Samandağ için en önemli canlı türü olduğuna dikkati çeken Atik, ''Yeşil deniz kaplumbağaları Türkiye'de yoğunluklu olarak Samandağ sahilinde yumurtlamaktadır. İnsanlarımız bilgilendikçe nesli tehdit altında olan bu deniz canlılarının korunması daha kolaylaşacaktır.'' diye konuştu.

Deniz kaplumbağalarının Hatay’ın markası olabilecek kadar güçlü olduğunu kaydeden Atik, 3 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla birlikte kaplumbağaların korunması konusunda çalışmalar yaptıklarını, amaçlarının bu türleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti.

Sabahın ilk ışıklarında düzenlenen etkinlikte, birçok kişi kaplumbağaların denizle buluşmasını izledi.