Gezi olayları sırasında Çarşı grubu liderlerinden Cem Yakışkan’ın eyleme katılmak için 25 bin lira aldığı iddiasının kaynağı olduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan polisin yargılanmasına başlandı. Sanığın katılmadığı duruşmada şikayetçi Yakışkan’ın avukatı dinlenen tanığın ifadelerinin çelişkili olduğunu söyledi.

İstanbul 61. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya şikayetçi Cem Yakışkan katılırken sanık polis memuru Lokman Yanık gelmedi.

Yakışkan, Gezi olayları nedeniyle evinde gözaltına alındığını belirtti. İki kişi arasındaki telefon görüşmesinde 25 bin lira aldığı iddiası nedeniyle gözaltına alındığını ve hakkında ağır cezada örgüt suçundan dava açıldığını kaydetti. Yakışkan, organize şubede ifade verirken kendisine Nazmi Furuncu ile Volkan Eroğlu arasında geçen tapenin sorulduğunu anlattı. Yakışkan, “Nazmi, Volkan’a benim 25 bin lira aldığımı söyluyor. Bunu da polis memuru Lokman Yanık’ın söylediğini belirtiyor. Bu iddiadan bu şekilde haberim oldu.” dedi.

Kimseden para almadığını, bu paraya ihtiyacı da olmadığını, demokratik hakkını kullanarak kendi tercihi ile eyleme katıldığını ifade eden Yakışkan, olay nedeniyle olumsuz etkilendiğini ve şikayetçi olduğunu belirtti.

Mahkemede, Nazmi Furuncu tanık olarak dinlendi. Spor büroda görevli polis Yanık’ı maçlar dolayısıyla tanıdığını anlatan Furuncu, “Olaylar sırasında bir kandil akşamı Yanık’ı aramıştım. Bana, internetten gördüğünü, Cem Yakışkan ve Ayhan Güner’in eyleme katılmak için 25 bin lira alıp almadığını sordu. Ben de bu iddiayı internetten gördüğümü ama bilmediğimi söyledim. Bana eyleme gidip gitmeyeceğimizi sordu. Ben de gitmeyeceğimi söyledim. ‘Gitmeyin, başınız belaya girmesin’ dedi. Bunu Volkan ile de aramızda görüştük. Volkan’a ‘Lokman internetten gördüğünü söyledi, Yakışkan ve Güner 25 bin lira almış’ dedim.” diye konuştu.

Yakışkan’ın avukatı Mehmet Yıldız, tanık Furuncu’ya sanık polisle arasındaki ilişkiyi sordu. Furuncu, zaman zaman kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. Furuncu, “Mesela maç sonunda arkadaşlarla uçağa yetişmemiz gerektiğinde rica ediyoruz kapıyı açtırıyoruz.” dedi.

Avukat Yıldız, bu ilişkilerin normal olmadığını, tanığın polisle yozlaşmış ilişkisini, polisin görev ve yetkisini aştığını anlatmış olduğunu savundu.

Avukat Yıldız, “Tanığın ifadelerinde çelişki var. Başka tapesinde ‘tribünden olmayan sağlam bir kişiden öğrendim. 25 bin lira almışlar. 15 bin lirası ilçe başkanlığından CHP’nin. 10 milyon da Beşiktaş Belediyesi’nden, o da CHP ya’ diyor. Burada ise bu bilgiyi internette gördüğünü iddia ediyor.” dedi. Bu durum sorulan tanık Furuncu, bilgiyi internette gördüğü iddiasını tekrarladı.

Avukat Yıldız, “Tanık internetten gördüğünü söylediği tarihlerde henüz bu bilgiler ortada yoktu. Daha sonra bu iddialar ortaya atıldı ve gazetelerde manşetlerde çıktı.” dedi. Yıldız, Furuncu ile ilgili tapelerin istenmesini talep etti.

Başka ile tayin edildiği belirtilen sanık polis Yanık’ın yazılı ifadesinin geldiğini belirten hakim, sanığın suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Mahkeme, diğer tanık Volkan Eroğlu için zorla getirilmesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

Gezi olaylarına katıldığı için hakkında darbeye teşebbüs suçundan dava açılan Beşiktaş’ın taraftar gruplarından Çarşı’nın liderlerinden Cem Yakışkan’ın olaylara katılmak için 25 bin lira aldığı iddia edilmişti. Çarşı iddianamesinde yer alan bu iddiaya göre, Nazmi Furuncu’nun bir telefon görüşmesinde arkadaşına Yakışkan’ın eyleme katılması için 25 bin TL aldığını söylediği belirtilmişti.

Suçlama üzerine Yakışkan suç duyurusunda bulundu. Savcılığın başlattığı soruşturma kapsamında tanık olarak ifadesi alınan Furuncu, bu iddiayı spor büroda görevli polis memuru Lokman Yanık’ın telefonda kendisine söylediğini belirtti.

Soruşturma sonunda polis memuru Yanık hakkında düzenlenen iddianamede, hakaret suçundan 2 yıla kadar hapsi istendi.