24 saat güvenlik kamerası ve güvenlik görevlileri ile takip edilen Castabala antik kenti ören yerinde gece paletli kepçe ile kaçak kazı çalışması yapıldığı iddia edildi. 1. derece sit alanında tamamı Roma devrinden kalma tarihi eserler bulunuyor.

Sabah bölgede amatör fotoğraf çekimi yapan şahıs, kaçak kazıyı fark ederek, jandarmaya bildirdi. İddialara göre, gece saat 02.30 sularında kamyon ile getirilen kepçe, güvenlik kulübesinin ve güvenlik kameralarının önünden geçilerek ören yerine sokuldu. Paletli kepçe ile yaklaşık 50 metre karelik alanda kazı yapıldı. Kaçak kazıyı yapan kişi ya da kişiler, kazının sonra anlaşılmaması için tekrar kapattı. Kepçe kamyona yüklenerek yine güvenlik kulübesi ve güvenlik kameraların önünden geçilerek olay yerinden ayrıldı.

Kaçak kazı alanında paletli kepçe izlerine rastlandığı belirtildi. Alanda, gün yüzüne çıkartılan tarihi kalıntılar ve taşlara zarar verildiği görüldü. Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin, Bakanlığın ve Osmaniye Valiliği'nin basına bilgi verilmemesi konusunda yazı geldiği için bilgi vermekten kaçındıkları öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.