Beyoğlu’nda toplanan 78’liler Girişimi ve 78’ller Dernekleri Federasyonu üyesi bir grup, son günlerde artan çatışma ortamının son bulması için eylem yaptı. Grup, açıklamasının ardından çatışmaların bitirilmesi için birçok ülkenin konsolosluğu, siyasi partiler ve meclise mektup gönderdi.

Galatasaray Meydanı’nda öğle saatlerinde toplanan grup, son günlerde yaşanan çatışma ortamının durdurulmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. ‘Ya Kardeşlerin kanlı savaşı ve darbe, ya barış ve demokrasi’ şeklinde pankart açan grup bir süre slogan attı. Grup, daha sonra basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan 78’liler Birliği İstanbul Şubesi Sözcüsü Yunus Bircan, “Türkiye 30 yıldır savaş ve çatışma halinde. İnsani, sosyal, siyasal, ve ekonomik boyutlarda büyük bedeller ödendi. 50 bin insan öldü ve en az o kadarı da yaralandı. Milyonlarca insan topraklarını terke zorlanarak, kent merkezlerine göçe ve yoksulluğa sürüklendi. Demokrasi boğuldu. Siyaset gerçek ilişkilerden koptu, algı yönetiminin tolum dışı zihniyetine teslim oldu. 2013 başından itibaren başlayan çözüm süreci ve karşılıklı eylemsizlik; çatışmaların bitirildiği, Kürt sorununun çözüleceği, barışın egemen olacağı yönünde toplumda büyük umutlar yarattı ve artan ölçüde destek buldu. Çözüm süreci fiilen demokratik ve siyasi alanı genişletirken, askerin silahları susturması, PKK silahlı güçlerinin nispi geri çekilmesi önemliydi. Çeşitli tıkanmalara ve krizlere rağmen tarafların çözüm iradesi ısrarı bu umutların sönümünü engelledi.” dedi.

Grup açıklamanın ardından çatışmaların bitirilmesi için siyasi partilere, konsolosluklara ve meclise mektup gönderildi.