Sirer Caddesi üzerinde bulunan Hoca Cami’nin restorasyonu sürüyor. 188 yıllık tarihi cami duvarlarındaki çatlakların sonradan ilave edilen tuğla duvarlara ait olduğu ortaya çıktı.

1827'de şehrin önde gelenlerinden Hoca İmam tarafından Ermeni ustaya yaptırılan caminin çatlayan duvarları vatandaşları tedirgin ediyor. 1997 yılında bakımdan geçen Hoca İmam Cami, bu kez daha kapsamlı olarak restorasyondan geçirildi. Geçtiğimiz Nisan ayında başlayan restorasyon çalışmaları son hızla ilerliyor. Müteahhit firma, 20 Kasım 2015’te bitmesi gereken restorasyonu daha sıkı çalışarak önceden bitirmeyi hedefliyor. Cami, çalışmalar sonrası daha da genişleyecek, bahçesinde ise peyzaj çalışması yapılacak. Çatladığı için görenleri tedirgin eden ve camiye sonradan ilave edilen tuğla duvarlar yıkılırken, cami aslına uygun olarak ahşap ve kerpiçten yapılarak restorasyonu tamamlanacak.

Restorasyon sorumlusu Erdal Erdoğan, ilk olarak minarenin bakımını tamamladıklarını, camiye sonradan ilave edilen beton bölümü yıktıklarını anlatarak, “Ana kısmı taşıyan ahşapları görmek için duvarları açıyoruz. Aslında çatlayan kısımlar, camiye sonradan ilave edilen tuğla duvarlardan ibaret. Biz o duvarları ahşap ve kerpiçle yapacağız. Çürüyen ahşapları değiştireceğiz. Aslına uygun olarak ahşap ve kerpiç ile güçlendirerek camiyi ilk haline getireceğiz, lavaboları yıkarak kotunu düşüreceğiz ve cami etrafında çevre düzenlemesi yapacağız” dedi.

CAMİ GENİŞLEYECEK

Erdoğan, cami çevresini bazı kısımlarda duvarları açarak biraz daha genişleteceklerini anlatarak, “Caminin sağ tarafındaki duvarı düzleyeceğiz. İmam odasını cami dışına alacağız. Cami 1800’lü yıllarda inşa edilmiş, ahşap işlemeciliği kullanılmış, duvarlarda kerpiçten yapılmış. Şuan ahşap kısımları değiştirmek için çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapılan sözleşme gereği Kasım ayında bitmesi gereken restorasyonu daha erken bitirmeyi amaçladıklarını kaydeden Erdoğan, “Restorasyonun bitim tarihi kasım ayında ama, biz daha erken bitirmeyi hedefliyoruz. Aslında da daha da ilerlerdik fakat yağışlardan dolayı çatıyı kaldıramadık. Hava durumu müsaade ederse camiyi Kasım ayından önce bitirmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.