Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Konseyi Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine ilişkin sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Kadına karşı her türlü suçun kökten ortadan kaldırılması için devletimizin sergilediği kararlı duruşa tüm vatandaşlarımızın verdiği destek toplumumuzu daha da güçlü kılmaktadır.” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Kadınların bu önemli gününü en içten dileklerle kutladığını kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye, kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda köklü deneyime sahip bir ülke olarak, kadınların siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımlarının artırılmasına ve kadının toplum içindeki statüsünün güçlendirilmesine özel önem atfetmiş, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla yasal düzenlemelerle ve uygulamaya yönelik önlemlerle bu alanda kayda değer ilerleme sağlamıştır. Kadın hakları alanındaki başlıca uluslararası sözleşmelerin hepsine taraf olan Türkiye, kadınların toplum içindeki konumlarının ve haklarının geliştirilmesine yönelik olarak hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde daha sıkı bir işbirliğini desteklemekte ve uluslararası platformlardaki muhtelif çalışmalara katkıda bulunmaktadır. Kadınlara demokratik haklarını veren ilk ülkeler arasında bulunan Türkiye, İstanbul Sözleşmesi olarak da anılan Avrupa Konseyi Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine ilişkin Sözleşmeyi 11 Mayıs 2011 tarihinde ilk imzalayan ve 10 Şubat 2012 tarihinde ilk onaylayan ülke olup, etkin biçimde uygulanmasına da önem atfetmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“DEVLETİMİZİN SERGİLEDİĞİ KARARLI DURUŞA TÜM VATANDAŞLARIMIZ DESTEK VERİYOR”

Çavuşoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizde kadına karşı şiddetin tamamen ortadan kalkması ve özellikle derin acıya neden olan menfur kadın cinayetlerinin önlenmesi, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması, hukukun ve toplumsal vicdanın gereğidir. Kadına karşı her türlü suçun kökten ortadan kaldırılması için devletimizin sergilediği kararlı duruşa tüm vatandaşlarımızın verdiği destek toplumumuzu daha da güçlü kılmaktadır.”

“BUGÜNE KADAR 48 KADIN BÜYÜKELÇİ YETİŞTİ”

Dışişleri Bakanlığı’nın, üst düzey kadın bürokrat yetiştirme konusunda örnek alınacak kurumlar arasında olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bakanlığımızın yoğun mesaisine büyük katkılar yapan kadın memurlarımız, gerek yurt içinde gerek yurt dışında görevlerini ülkemizi ve Türk kadınını en iyi şekilde temsil ederek yerine getirmektedirler. Bugüne kadar 48 kadın Büyükelçi yetiştirmiş olan bakanlığımızın iç ve dış teşkilatında toplam 2 bin 175 kadın memur görev yapmaktadır.” dedi.