Bitlis’in Tatvan ilçesinde kahvehaneciler ile Esnaf Sanatkarlar Odası arasında son birkaç gündür süren çay zammı anlaşmazlığı devam ediyor. Gayriresmi olarak hafta sonu itibariyle 0,50 kuruş olan bir bardak çay fiyatı yüzde 50 zamla 0,75 kuruşa çıkarılmıştı. Zamma karşı çıkan Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na kızan ilçedeki kahvehaneciler, çay satışlarını durdurup işyerlerini kapattı.

Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası, ilçede anonslar yaptırarak çay fiyatlarına zam yapılmadığını, çay fiyatının halen 0,50 kuruş olduğunu duyurdu. Bu duruma tepki gösteren 80 çay ocağı ve kahvehane işletmecisi, ilçe meydanında toplanarak sorunu çözüme kavuşturmak amacıyla TESO Başkanı Emrullah Tekin ile görüşme kararı kaldı. Alınan kararın ardından TESO’ya giden temsilciler, TESO Başkanı Emrullah Tekin’in yerinde olmaması sebebiyle konuyu görüşmek üzere Tatvan Belediyesi'ne gitti. Burada bir süre Belediye Başkanı Fettah Aksoy ile görüşen kahvehaneciler, sorunun çözümü için destek istedi.

İlçedeki kahvehaneciler adına basına açıklamada bulunan Şerif Atal, TESO tarafından zam yapıldığıyla ilgili yapılan anonslar nedeniyle halkla karşı karşıya geldiklerini, bu nedenle de sorun çözülene kadar kahveleri kapatma kararı aldıklarını söyledi. Şu anda 0,75 kuruştan çay sattıklarını ancak TESO’nun çay satışlarının 0,50 kuruştan yapılmasıyla ilgili ısrarcı olduğunu kaydeden Şerif Atal şöyle konuştu: “Bütün kahvehaneci arkadaşlarımız hepsi kiracıdır. Biz çayı 0,50 kuruşa satmaya başladığımız zaman kiram 700 liraydı. Şu an aylık 3 bin 500 lira kira veriyorum. Ben şekeri 10 liraya alıyordum, şu an 1 torba şeker 75 liradır. Tüp 11 liraydı, şu an 75 liradır. Çayın kilosu 3 liraydı, şu an 18 lira olmuş. Her bir çalışan günlük 60 – 70 lira işçilik alıyor. TESO başkanı önce bu hesapları yapsın, ondan sonra 0,25 kuruşun hesabını yapsın. Tatvan halkını düşünerek 7 yıldır zam yapmadık. Her şeye çok kez zam yapılmış, biz de 7 yıl sonra 0,25 kuruş zam istedik. Çay fiyatı rayiç bedeli geçmiş dönemlerde TESO yönetimi tarafından 25 veya 30 lira olarak hesaplanırken, neden bu dönemde bizden 250 lira talep ediliyor. Hadi zamla beraber rayiç bedeli 60 lira olsun. 250 lirayı hiçbir kahvehaneci kardeşimiz veremez. Belediye tarafından çay fiyatı 0,75 kuruştur şeklinde anons yapılmayana kadar hiçbir işletmeci kahvehanesini veya çay ocağını açmayacak.”

TESO’nun rayiç için her esnaftan 250 lira talep ettiğini belirten çay ocağı işletmecisi Aydın Kaküs ise “Biz de insanız, biz de esnafız, belediye bizi rencide edecek şekilde anons yapıyor ve 0,25 kuruş için bunu yapması anlamsızdır.” şeklinde konuştu.
Vatandaşlar da çarşı merkezinde oturacak hiçbir yer bulamadıkları için ayakta kaldıklarını dile getirerek, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.