Yalova’da, 2 yıl önce kavgaya müdahale eden polislerin sıktığı biber gazından etkilerek hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben’in davasının 5. duruşması bugün görüldü. 5. duruşmada polis sanıklar kendilerine kumpas kurulduğunu iddia etti. Mahkeme sonrasında sanıklara tepki gösteren Çayan Birben'in annesi Gücel Birben, "Neredeyse biz suçlu çıkacağız. Adamları ödüllendirmişler. Başka illere tayin etmişler." dedi.

22 Haziran 2012 tarihinde çıkan bir kavgada, polislerin biber gazı sıkması sonrası fenalaştığı iddia edilen Çayan Birben, kaldırıldığı Yalova Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Olayın ardından polisler Tekin C., İbrahim B., Ercüment K. ve Serhan A. Y. hakkında, 'taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçlaması ile Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Davanın 5. duruşması görüldü. Davacı avukatı Sabri Kuşkonmaz, olayın meydana geldiği internet kafenin kamera kayıtlarının halen mahkemeye gönderilmemesine tepki göstererek sorumlular hakkında adli işlem yapılmasını talep etti. Davalıların Avukatı Ali Çelik ise "Dava kapsamında ifade veren bazı tanıklar kendilerinin biber gazından etkilenip hastanede tedavi gördüklerini söylemişlerdi. Ancak hastane kayıtlarında bu adamların hastaneye hiç gitmedikleri belirtiliyor. Müvekkillerimin mahkumiyetine yönelik bir kumpas var. Ortada bir yalan var." ifadelerini kullandı.

Davalı polislerden İbrahim B. söz alarak, "Nasıl bir kumpas içerisinde olduğumuz ortaya çıkıyor. Hastane kayıtları bu kumpası ortaya koymuştur." diye konuştu. Davalı Avukatı Sabri Kuşkonmaz sanık polislerin delilleri kararttığını öne sürerek tutuklu yargılanmalarını talep ederken, mahkeme heyeti bu talebi kabul etmedi. Mahkeme olayın meydana geldiği 'Number One' adlı internet kafenin kamera kayıtlarının kaydedildiği hard diskin mahkemeye getirilmesini talep eden yazıyı bir kez daha çıkardı. Duruşma, 5 Kasım 2015 tarihine ertelendi.

Mahkemenin ardından Çayan Birben'in annesi Gücel Birben kendilerine kumpas kurulduğunu iddia eden polislere tepki gösterdi. Anne Birben, "Neredeyse biz suçlu çıkacağız. Ben oğlumu gömdüm. Dünyayı bana verseler oğlumu bana geri getirebilirler mi? Suçlu Çayan'dır, neden dolaşıyor ki Yalova'da. Adamları ödüllendirmişler. Başka illere tayin etmişler." dedi.

Duruşmayı takip eden ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise şunları kaydetti: "Genç kardeşimizin katillerinin cezalandırılmasının ötesinde bir daha böyle bir olay yaşanmaması herhangi bir gencimizin polis ve devlet şiddeti ile hayatını kaybetmemesi için bu mahkemeden çıkacak kararı önemsiyoruz. Bu karar caydırıcı bir karar mı olacak yoksa bu karardan ucuz atlatan devlet yetkilileri kaldıkları yerden şiddete devam mı edecekler göreceğiz."