Bursa’da, Yargıtay’ın ‘işletmelerde müzik eserinin radyodan veya televizyondan yayınlanması kararına muhalefet ettiği gerekçesiyle polis baskınına uğradıklarını belirten işletmeler tepkilerini dile getirdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 38. Meslek Komitesi tarafından Oda Merkez Binası’nda ‘Yargıtay’ın işletmelerde müzik eserinin radyodan veya televizyondan yayınlanması kararına’ ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya BTSO 38. Meslek Komitesi Başkanı Galip Sakder ve meslek komitesi üyeleri katıldı. Galip Sakder, uygulama sebebiyle Bursalı esnafın sıkıntı çektiğini söyledi. Çok sayıda işletmeye bilgilendirme yapılmadan polis denetimlerinin yapıldığını kaydeden Sakder, bu durumun işyeri sahiplerini zor durumda bıraktığını kaydetti.

“CD, FLASH BELLEK YASAK”

Telif hakkına karşı olmadıklarını ancak esnafı mağdur etmeyecek şekilde yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Sakder, telif hakları kanununa dayandırılarak yapılan uygulamaların Yargıtay 19. Ceza Dairesi’nin kararıyla durdurulduğunu söyledi. Bursa başta olmak üzere Türkiye genelindeki işletme sahiplerinin karara sevindiğini işaret eden Sakder, Yargıtay kararının emsal niteliğinde olduğunu vurguladı. Sakder, “Karar ile TV ve radyo üzerinden umumi açık yerlerde müzik yayını yapılmasına izin veriliyor. Ancak flash bellek ve CD üzerinden müzik yayını bu kapsam dışında. Bu konuya dikkat edilmesi lazım.”

Sakder ayrıca, telif hakları ile ilgili illere göre farklı fiyat tarifeleri uygulanmasının yanlışlığına değinerek, net bir tutum takınılmasını istedi.

İSKENDEROĞLU: POLİS BASKINI OLDU, PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALDIK

38. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İskender İskenderoğlu da, kendi işletmesine 2 polis eşliğinde baskın yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Sanki orada kötü bir suç işlenmiş gibi bir baskın havası oluşturuldu. Müdürlerin kimlikleri isteniyor. Evraklar dolduruluyor. Daha sonra bu müdürleri emniyete çağırmışlar. Bizim iki müdürümüz de korkularından işi bırakacaklarını söylediler. Biz avukatlarımız vasıtasıyla anlaşıp para ödemek zorunda kaldık.”