Yargıtay’ın aldığı cem evlerinin ibadethane olduğu yönündeki kararının yankıları sürüyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin(AİHM) kararı sonrası Yargıtay’ın da Alevilerin ibadethanelerinin cem evleri olduğunu hükmettiğini söyleyen Cem Vakfı Şube Başkanı Ali Dağ, “Devlet kurumundan bir yardım alamıyoruz. Yargıtay’ın kararını bu yönden çok önemsiyoruz. Bu karar sonrası resmi olarak müracaatımızı valilik nezdinde yapacağız” dedi.

Cem Vakfı Şube Başkanı Ali Dağ, Yargıtay’ın cem evlerinin ibadethane olduğu yönünde aldığı kararı değerlendirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM) daha önce cem evlerinin ibadethane olması yönünde kararı bulunduğunu hatırlatan Şube Başkanı Ali Dağ, şöyle devam etti: “Bu karından sonra cem eviyle ilgili bir elektrik faturaları ödenmemişti ve icra işlemi başlatılmıştı. Buna itirazda bulunuldu, yerel mahkemenin Diyanet İşlerinden görüş istemesi üzerine, Diyanet İşleri; ‘Alevilerin inanç merkezi camidir, Müslümanım diyorlarsa ibadetlerini camilerde yapsınlar’ diye bir görüş belirtti. Biz buna itiraz ettik. İtirazımız AİHM’de onaylanmıştı. Yerel mahkemenin kararını Yargıtay’da temyize götürmüştük. Yargıtay geçen hafta bu kararını sonuçlandırdı. Yargıtay’da AHİM kararına atıf yaparak, Alevilerin inanç merkezleri cem evleridir. Aleviler inançlarını kendi cem evlerinde yapacaktır. Bundan dolayı elektrik paralarının Diyanet İşleri tarafından ödenmesi gerekmektedir. Yargıtay kararının özeti budur.”

'BİZİM İNANCIMIZDA KİN VE ÖFKEYE YER YOK'

Yargıtay’ın Alevilerin ibadethanelerinin cem evleri olduğunu, devletin vatandaşın nerede ibadet edeceğine karar veremeyeceğine hükmettiğini kaydeden Ali Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslamiyet’in Anadolu’ya gelişi ile birlikte, Hoca Ahmet Yesevi ve Hacı Bektaşi Veli ile birlikte Aleviler, o yörede en büyük ev kiminse orada ibadetlerini yapıyordu. Metropole geldiğimizde ise öyle bir şansımız yok. 100-150 metrekare evlerde bu ibadeti yapma şansları yok. Cem evlerindeki faaliyetlerimiz tamamen inançsal, toplumun birliği ve beraberliği için ötekileştirmeden çünkü inancımıza göre şiddet, cebir, kin ve öfkeye yer yoktur. Bizde barış, sevgi, kardeşlik, inancımız budur.”

'HAKLARIMIZIN VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ'

Vakfımız kamu yararına çalışan bir vakıf olduğunu belirten Ali Dağ, Sivas’ın birliği ve bütünlüğü için çalıştıklarının altını çizerek, “Sivas’ta birkaç acı olay yaşandı. Her seferinde de Cem Vakfı olarak elimizi taşın altına sokmuşuzdur. Sivas’ın birliği ve beraberliği anlamında her zaman için Cem vakfı olarak yapıcı bir hareket içinde olduk. Devlet kurumundan bir yardım alamıyoruz. Yargıtay’ın kararını bu yönden çok önemsiyoruz. Belki bugüne kadar verilmeyen haklarımız, yani devlet nezdinde ötekileştirilen aleviler, belki bundan sonra devlet derki ‘Gelin sizin haklarınızı verelim. İbadethanelerini tanıyalım, elektrik ve yakıt giderlerinizi karşılayalım diyecekler’ diye bekliyoruz. Yargıtay kararını bekliyorduk. Bu karar sonrası resmi olarak müracaatımızı valilik nezdinde yapacağız. Umarım bize katkıları olur.” ifadesini kullandı.