Kahramanmaraş’ta, Türkiye’nin 3. büyük camisi olan Abdülhamit Han Camii'nin altına kebap salonu açan esnaf, cemaatin dumandan etkilenmemesi için iş yerine 40 bin lira değerinde elektro statik duman temizleme cihazı taktırdı. Bacadan çevreye yayılan duman salınımını su devirdaim sistemi ile engelleyen sistem, ildeki diğer iş yerlerine de model oldu.

Merkez Onikişubat ilçesi Abdulhamit Han Mahallesi, Abdulhamit Han Camii'nin altına kebap solu açan İsa Dönmez (30), umre için gittiği Mekke'de bir lokantada gördüğü elektro statik duman temizleme cihazını örnek aldı. Cami yönetimini çevreye duman salınımı konusunda ikna eden Dönmez, umre dönüşü iş yerine 40 bin liraya mal olan cihazı taktırdı.

Kahramanmaraşlı esnaf, bu sayede Türkiye’nin 3. büyük camisine ibadet için gelenlerin dumandan etkilenmesini engelliyor. Mangal dumanını su devridaim sistemiyle temizleyen cihazın işleyişiyle ilgili bilgi veren Dönmez, “Lokantamıza statik filtre yaptırdık, bu sayede dumanı ve kokuyu tamamen ortadan kaldırdık. Bu sistemi Mekke’de gördüm. Cami cemaati rahatsız olmasın diye bu sistemi kurduk. Cihaz sulu filtreyle çalışıyor.” dedi.

Caminin müezzini Ali Altunköprü ise duman çıkartan lokanta tarzı iş yerlerine müsaade etmediklerini ancak İsa Dönmez'in bu konuda cami yönetimini ikna ettiğini söyledi. Kebap salonundan duman çıkmadığını ifade eden Altunköprü, “Daha önce lokantacı arkadaşlarımızın dumanından cemaatimiz rahatsız oldu. Bu nedenle yönetim kararı olarak dükkanları duman çıkartan lokanta tarzı iş yerlerine vermeme kararı almıştık. İsa Bey bize böyle bir teklif sundu. Dumansız bir kebap salonu da oluyormuş demek ki.” diye konuştu.