Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Merkez Cemevi’nde düzenlenen ‘Aşure Günü’ne büyük ilgi gösteren alevi ve sünni vatandaşlar, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Cemevinde düzenlenen aşure günü programına Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir, AK Parti, CHP ve MHP il teşkilatı üyeleri, alevi ve sünni binlerce vatandaş katıldı. Duaların okunmasının ardından hep birlikte aşure ve yemekler yendi, alevi ve sünni birlikteliği sağlandı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Merkez Cemevi’nde düzenlenen aşure günü etkinliğine katılan Vali Süleyman Kahraman, burada vatandaşlara aşure ikramında bulundu. Aşure kazanlarının başına geçen ve aşure karıştıran Vali Süleyman Kahraman ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün, şunları kaydetti: “Biz Aleviler muharrem orucumuzu kutsal kabul edip bu ayda oruç tutmaktayız. Aslında muharrem orucu 10 gün. Fakat Kerbela olayı muharrem ayının 10. gününe denk gelmiştir. Ehli Beyt üyeleri orada hunharca katledilmiş, boğazları kesilmiştir. Biz aleviler Ehli Beyt’i sevdiğimiz için onların adına biz yas tutmaktayız. Onun için biz oruçlarımızı 12 gün tutmaktayız. 12 günün sonunda 3 ana sebepten dolayı bu hayır hizmetlerimizi yapıyoruz. İnşallah tuttuğumuz oruçlar, kaynattığımız aşureler barışa vesile olur. Silahlar susar. Ülkemize huzur gelir. Barış içinde paylaşamayacağımız bir şey yoktur. Bu aşurenin içinde nasıl ki çeşit çeşit yemekler varsa ülkemizin mozaiği de böyle çeşit çeşit. Aşure gibi bir kazan da pişmeliyiz. Kardeşçe bu ülkede yaşamalıyız. İnşallah ülkemizde daha kötülükler savaşlar olmaz. Barış olur. Huzur içinde bu ülkeyi paylaşır ve yaşarız.

Erzincan’da Alevisiyle Sunisiyle birlik ve beraberlik içerisinde yaşanıldığına dikkat çeken Vali Süleyman Kahraman, “Aşurenin içinde kaynayan yiyecekler birlikte, aşure gibi bir olup, beraber olup, kardeşçe yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz.”

Vali Kahraman ise şu ifadeleri kullandı: “Hz. Hüseyin efendimizin şehadeti birlik ve beraberliğimize vesile olur inşallah. İnşallah ülkemizde Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürt’üyle, Türk’üyle, aşurenin içinde ki gıda maddeleri gibi birlikte aşure gibi tatlı olsun. Birlik ve beraberliğimize vesile olsun. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun. Allah bir daha Hz. Hüseyin efendimizin şehadeti gibi acıyı hiç kimseye yaşatmasın.”

‘Aşure Günü’ etkinliğinde, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından 12 ayrı kazanda 10 bin kişi için pişirilen 1.5 ton aşure, 700 kilo pilav ve bin 200 kilo kavurma dağıtıldı.