Alevi Kültür Derneği Adana Şube Başkanı ve Platform Dönem Başkanı Murtaza Moroğlu, Alevilerin ciddi sorunları olduğunu belirterek, "Adana’da yeterince cemevi yok. Cemevlerimiz ibadethane statüsünde kabul edilmiyor fakat fiilen varız ve tabelalarımızı asıyoruz. Cemevlerini camiye alternatif görmüyoruz. Böyle düşünenleri de kabul etmiyoruz.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Adana’da faaliyet gösteren Alevi vakıf ve derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Başkan Sözlü, ilk etapta Yüreğir ve Seyhan’a, ardından Çukurova’ya cemevi yapılacağını açıkladı. İnci Otel’de düzenlenen etkinlikte, Alevi Kültür Derneği Adana Şube Başkanı ve Platform Dönem Başkanı Murtaza Moroğlu, camialarının Adana’da yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Moroğlu, “Adana’da Alevilerin ciddi sorunları var. Köyden kente göç nedeniyle geldikleri şehirlerde yaşadıkları sorunlara bir de inançsal sorunlar ekleniyor. Köylerde yaşarken cemlerimizi odada, avluda yapabiliyorduk ama burada ne yazık ki böyle bir şansımız yok. Adana’da yeterince cemevi yok. Cemevlerimiz ibadethane statüsünde kabul edilmiyor fakat fiilen varız ve tabelalarımızı asıyoruz. Cemevlerini camiye alternatif görmüyoruz. Böyle düşünenleri de kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

Başkan Sözlü de Türkiye’de yaşayan insanların ortak paydasının Cumhuriyet, demokrasi kültürü, hoşgörü ve vatandaşların birbirlerini anlama noktasında alınan mesafe olduğunu söyledi. Başkan Sözlü, şöyle dedi: “Türkiye’de Alevi ve Sünnilerin birbirini daha iyi anlamalarına ve bir araya gelmelerine vesile olunmasındaki en büyük pay Cumhuriyet'indir. Birilerinin dediği gibi çok farklı değiliz. Toplumsal hayatta görüyoruz ki yaşantımız da idrakımız da birbirine çok benziyor.”

Cemevi sorununa da değinen Başkan Sözlü, “Bu konudaki ortak taleplerin, ihtiyaçlar doğrultusunda giderilmesi için ilk yapacağımız, cemevlerinin, dile getirilen sorunların çözümüne olanak sağlamasını hedefliyoruz. Cemevlerinin sayısını da artıracağız inşallah. İlk etapta Seyhan ve Yüreğir’de birer cemevi yapılacak. Yer ayarlar ayarlamaz yapacağız. Çukurova’da da ikinci bir cemevi yapmak isteriz. Bunları yaparken şunu da söylüyorum ki kimse bize borçlu olmayacak. Bunu bir lütufkar üslupla yapmıyoruz.” şeklinde konuştu.