Kamu Denetçiliği Kurumu'nun İstanbul ofisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek'in de katıldığı törenle hizmete girdi. Çiçek, açılışta yaptığı konuşmada "Bizim toplumumuzun da bir vatandaş memnuniyeti problemi var. Kimden var? Devletten ve uygulamalarından var. Bunun içindir ki ben 30 küsur yıllık siyasi hayatımda en çok karşılaştığım konu vatandaşın memurdan şikayetidir. Onun adı ne? Git bildiğin yere şikayet et. Bunu duymayan Türk vatandaşı yoktur." dedi.

Kurumun İstanbul Ofisi Maslak Kasırları'nda hizmete girdi. Törene Çiçek ile birlikte Başdenetçi Mehmet Nihan Ömeroğlu da katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek kurul ve kuralları ortaya çıkaran unsurun ihtiyaçlar olduğunu belirterek, Türk toplumunun da bu tip bir kuruluşa ihtiyacı olduğunu söyledi. Çiçek, partilerin meydanlarda yaptığı konuşmalarda vatandaş memnuniyetini esas aldığını hatırlatarak "Demek ki bizim toplumumuzun da bir vatandaş memnuniyeti problemi var. Kimden var? Devletten ve uygulamalarından var. Bunun içindir ki ben 30 küsur yıllık siyasi hayatımda en çok karşılaştığım konu vatandaşın memurdan şikayetidir. Onun adı ne? Git bildiğin yere şikayet et. Bunu duymayan Türk vatandaşı yoktur. Nereye şikayet edecek, 'sakalı bıyığa şikayet et'." şeklinde konuştu.

Bu anlamda TBMM'ye gelen ziyaretçi sayısının önemli rakamlarda olduğunu anlatan Çiçek, "Dünyada meclisine en çok ziyaretçi gelen TBMM'dir. Geçen sene 540 binin üzerinde Meclisimize ziyaretçi var. 540 binden fazla kişi Meclis'e gelip milletvekillerinden sorunlarına çözüm arıyorsa, bunların bir kısmı kanunen sıkıntılı konulardır onu kabul ediyorum, tayin, nakil, işe adam aldırma vs. Git bildiğin yere şikayet et'in karşılığı olarak 'benim de şikayet edeceğim yer, oy verdim, temsil eden milletvekilim var deyip oraya geliyor. Sağlıklı bir denetim yolu olduğunu söyleyemem ama bu da bir denetim yoludur." dedi.

Bazı yerlerde kamu hakemi, kamu denetçisi ya da halkın avukatı gibi kuruluşlarla bu sorunlara çareler arandığını belirten Çiçek, 140'a yakın ülkede de kamu denetçiliği kurumunun ortaya çıktığını anlattı.Kurumun önemli bir ihtiyacı karşılayacağını düşündüğünü belirten Çiçek, "Yargının ağır işleyişinden ya da masraflı oluşundan, parlamentonun da bireysel konularda çözüm bulmakta zorlanacağı düşüncesinden hareketle bu kurum önemli bir boşluğu dolduracak ve devletle vatandaş arasındaki ihtilafı hakka ve hakkaniyete uygun olarak çözüm bulma noktasında önemli bir görev ifa edecektir." şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasını yapan Mehmet Nihan Ömeroğlu da zihniyet devrimi yaşandığını, merkezden yönetimler yerine artık karşılıklı iletişim yoluyla yeni bir yönetim anlayışının ortaya çıktığını belirtti. Ömeroğlu, "Sorunları merkezden ziyade yerelde tanıyıp görmek, sorunlara çözüm aramak kurumumuzun da en büyük görevlerinden biridir. Bu yeni yönetişim anlayışının temel ilkeleri hepimizin bildiği gibi katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlilik, hukuka ve hakkaniyete uygunluk olarak sayabiliriz. Ben ve diğer kamu denetçileri ayın belirli günlerinde buraya gelerek hem kurumlarla ilişkileri sürdüreceğiz, hem de birey ve birey gruplarının idare ile ilgili sorunlarıyla birebir ilgilenerek öncelikle uzlaşma yoluyla çözüm arayacağız." dedi.

Çiçek, konuşmasını tamamladıktan sonra İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve diğer protokol üyeleri ile birlikte kurdele keserek ofisi hizmete açtı.