Kıştan ilkbahara geçişte, halk arasında asırlardır halk arasında söylenen cemre(kor ateş) son olarak toprağa düştü. İlki 20 Şubat'ta havaya, 27 Şubat'ta suya ve son olarak da 6 Mart'ta toprağa düşen cemre, bir nevi havaların ısınması anlamına geliyor. Anadolu'da cemrenin toprağa düştüğü gün, toprağın tohumla buluşmasına bağlı bereketli günlerin de başlangıcı kabul ediliyor.

Toros Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Gürler, cemrenin en son 6 Mart'ta toprağa düşerek kıştan bahara geçişinin müjdesini verdiğini söyledi. Cemrenin toprağa düşmesiyle toprağa düşen tohumun ilkbahara geçişin müjdesi olduğunu belirten Gürler, "Bugün cemrenin toprağa düşmesiyle toprak ısınarak haliyle bahara hazır olduğunu söyledi. Cemre toprağa düştükten iki hafta sonra da kış soğukları tamamen yok olur. Bahara geçiş bugün başladı." dedi.

Manavgat'ta bir at çiftliği de cemrenin toprağa düşmesiyle at safari turlarını başlattı. At çiftliği sahibi Davut Polat, her yıl at safari turu sezonunu cemrenin toprağa düştüğü 6 Mart'ta başlattıklarını söyledi. Cemrenin toprağa düşmesiyle ilkbaharın yüzünü gösterdiğini belirten Akpolat, "Bugün ilkbahara geçiş sevincimizi çocuklarla ata binerek gösterdik. Cemrenin toprağa düşmesi bizim kültürümüzde bahara kavuşmayı sembolize ediyor. Biz de bugünü ata binerek kutluyoruz. Çocuklarımızı ata bindirerek sevindirdik." ifadesini kullandı.