Abant Platformu’nun düzenlediği panelde konuşan Doç. Dr. Cengiz Aktar, AK Parti’nin önerdiği modelin başkanlık olmadığını söyledi. Aktar, “Başkanlığı aynı ABD’de olduğu gibi denetleyecek ve dengeleyecek bir ulus altı veya merkez altı yapıların varlığı olmalı, yok böyle bir şey. Böyle bir tartışma bile yok. Bizdeki başkanlık sistemi diktatörlük, başka bir şey değil.” dedi.

Abant Platformu tarafından Taksim’de bir otelde ‘Bir Türkiye tartışması: Ademimerkeziyet ve Yerinden Yönetim’ başlıklı panel düzenlendi. Gazeteci Erkam Tufan Aytav’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele Fikret Toksöz, Doç. Dr. Cengiz Aktar konuşmacı olarak katıldı.

Panele başkanlık sistemi tartışması damgasını vurdu. AK Parti’nin istediği başkanlık modeline karşı çıkan Doç. Dr. Cengiz Aktar konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de ademimerkeziyeti telaffuz dahi edemiyoruz. Daha yeni. Dikey denge denetleme ne demek? Bizim bildiğimiz klasik denge denetleme, yargı, yürütme, yasama. Dikey denge denetleme diye bir şey var. Bunun bir ulus üstü boyutu var. İmza attığınız uluslararası sözleşmeler antlaşmalar ve onların müeyyideleri bir de ulus altı denge denetleme var ki merkezin altındaki bütün yapılar. Yani muhtardan konfedere devlete kadar. Hangisini beğenirseniz ya da hangisi orada uygulanıyorsa. Demokrasinin işlediği yer de orası zaten. Başkanlık modeli meselesi, AKP böyle bir yaklaşımın yanından dahi geçmiş değil. Burhan Kuzu’nun kitabı var, açın okuyun. Söz konusu bile değil. Başkanlığı aynı ABD’de olduğu gibi denetleyecek ve dengeleyecek bir ulus altı veya merkez altı yapıların varlığı yok böyle bir şey. Böyle bir tartışma bile yok. Bizdeki başkanlık sistemi diktatörlük ya başka bir şey değil.”

Paneldeki diğer konuşmacılar da Türkiye'de son yıllarda gündeme gelen özerklik tartışmaları ile ilgili fikirlerini dile getirdi. Panel konuşmacıların soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.