Gazeteci yazar Cengiz Çandar, Ağrı Diyadin'de meydana gelen çatışmanın, 7 Haziran seçimlerini etkilemeye yönelik ciddi bir provokasyon olduğunu söyledi. Çandar, “Eğer HDP, barajı aşarsa Cumhurbaşkanı’nın ne 400 milletvekili hesabı ne de en son telaffuz ettiği 335 hesabı gerçekleşmeyebilir. Hatta mevcut iktidar partisinin tek başına iktidar kuramayacağı bile söz konusu olabilir. Dolayısıyla HDP’nin barajı aşma şansının önüne set çekilmesi gerekiyordu. Demirtaş bunu 1,5 ay önce söylemişti.” dedi.


Ağrı’daki PKK ile asker çatışması olayının duyarlı bir tepkiyle okunması gerektiğini söyleyen Çandar, konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirmelerde bulundu. Çandar, “7 Haziran seçimlerinin güvenliği konusunda çok ciddi kuşku uyandıran bir durum. Seçimler yaklaşırken provokasyonlardan korkuluyordu. Herkesin bildiği bir husus var. Eğer Halkların Demokratik Partisi (HDP), barajı aşarsa Cumhurbaşkanı’nın ne 400 milletvekili hesabı ne de en son telaffuz ettiği 335 hesabı gerçekleşmeyebilir. Hatta giderek mevcut iktidar partisinin tek başına iktidar kuramayacağı bir aritmetik bile söz konusu olabilir. Dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi’nin barajı aşma şansının önüne set çekilmesi gerekiyordu. Bu biliniyordu. Provokasyonların da Türkiye’de şiddet sarmalını tırmandırarak, bunun HDP üzerine yıkılması propagandasıyla yapılabileceğini düşünmek için çok büyük bir zeka gerekmiyor.” diye konuştu.

‘İNSANLARIN ZEKASIYLA ALAY EDİLDİ’

İnsanların zekasıyla alay eder bir şekilde hareket edildiğini söyleyen Çandar, şöyle devam etti: “Olay oldu, ne olduğunu daha kimsenin araştırmasına imkan vermeyecek bir zaman sonra Genelkurmay bildiri yayınladı. Genelkurmay’ın bildirisi kelime kelime okunursa orada bütün boşluklar ya da bütün doluluklar var aslında. İşte vali söyledi, ‘alınan istihbarata göre vatandaşların oy verme doğrultusunu etkilemek için bölücü terör örgütü…’ gibi sözler var. Bakıyorsunuz 45 seçmeni olan bir köy söz konusu. Her sene orada aynı şenlik yapılırmış. O bölücü terör örgütü diye ifade ettikleri unsurlar oralarda zaten her zaman da varmış. Neden bu sene? 45 kişinin oyunu etkilemesin diye mi bu kadar büyük bir duyarlılık? Daha bu tartışmalar cereyan ederken önce Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, arkasından rakam vererek Cumhurbaşkanı şurada şu kadar kişi çarpışmakta diye üst üste parmak izi bırakacak şekilde, kim tarafından ne amaçla yapıldığının parmak izini ortaya çıkartacak şekilde beyanlarda bulundular.”

‘VALİLER PARTİ VALİSİ GİBİ HAREKET EDİYOR’

1930-1940’lı yıllardaki CHP dönemini hatırlatan Çandar, “Tek parti dönemindeki parti valilerinin hareket ettiği gibi bir ortamda o valilerin talimatıyla, taraflardan biri kolluk gücü gibi görüntü vererek ortaya çıkarsa ve arkasından da Cumhurbaşkanı’ndan, Başbakanı’ndan, Başbakan Yardımcısı’ndan ülkeyi gerecek, gerçeği çarpıtacak beyanlar arka arkaya gelirse kamu düzeni tılsımlarının arkasına sığınılarak 7 Haziran seçilerinin güvenliğinden ve selametinden kuşku duymak için yeterince sebep var demektir. O bakımdan olay yerel değil, 7 Haziran seçimlerinin güvenliğini birebir ilgilendiren çok ciddi bir provokasyon olarak değerlendirilmek zorundadır.” ifadelerini kullandı.

HDP’nin diğer siyasi partilere bölgeye gidelim şeklindeki çağrısını hatırlatan Gazeteci Çandar, “Herkesi de davet ediyorlar. Gelin gidelim inceleyelim diye. Cumhuriyet Halk Partisi bir heyet göndermiş, Milliyetçi Hareket Partisi de keşke aynı tavrın içine girse. Çünkü bu olay HDP, PKK meselesinin ötesinde doğrudan doğruya 7 Haziran seçimlerinin güvenliğini ilgilendiren bir noktada durmaktadır.” dedi.

‘DEMİRTAŞ, 1,5 AY ÖNCE PROVOKASYON BEKLEDİĞİNİ SÖYLEDİ’

Bu tür olayların beklediğini kaydeden Çandar, “Selahattin Demirtaş bundan 1,5 ay önce bir görüşmemizde baraj sınırını zorladıklarını, barajı aşma eğilimini güçlenmesi halinde kendisini en fazla korkutan ve kaygılandıran şiddet ile kendilerini buluşturup, kendilerine olan teveccühün böylece önünün kesilmesine yol açacak olan provokasyonlar olduğunu söylemişti. Şimdi bu olay 1,5 ay önce Demirtaş’tan duyduğum, bu ülkeyi de tanıyorum, aktörleri de biliyorum iyi kötü, o kaygıların yersiz olmadığının talihsiz bir kanıtı oldu.” şeklinde konuştu.